Werving En Selectie
Home Bedrijfsvoering Personeel Werving & instroom

Instroom Tnpaars Rgb Werving & instroom

Ben je van plan om personeel aan te nemen? Techniek Nederland geeft je nuttige informatie en specifieke voorbeelden die je ondersteunen bij het wervingsproces. Van modelcontracten tot checklists en van voorbeeldbrieven tot trainingen; wij bieden diverse hulpmiddelen die je tijd en moeite besparen. Heb je tijdelijk extra personeel nodig? Overweeg dan de inhuur via een tussenpersoon, zoals een uitzend- of detacheringsbureau.

Aannemen van personeel: waar moet je aan denken?

Krijg een antwoord op de meest gestelde vragen voor het werven en aannemen van nieuw personeel. 

Welk salaris moet ik betalen?

De cao voor het technisch installatiebedrijf bepaalt uitsluitend de ondergrens voor het loon en de arbeidsvoorwaarden. De werkgever is vrij om vervolgens afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden, zo lang deze maar niet onder het cao-niveau komen.

Welke salarisschaal?

Download of bestel het cao-boekje 'Cao Metaal en Techniek 2022 - 2024' om te beginnen.

Welke salarisgroep?

Iedereen, behalve BBL-leerlingen tot en met 20 jaar, moet worden ingedeeld in een functiefamilie. Welke functiefamilie van toepassing is, vind je in het handboek Functie-indeling Metaal en Techniek. Hierin staan verschillende niveaus per functiefamilie. Kijk naar de inhoud van de functie van de werknemer om te bepalen in welke tabel ze thuishoren. Het gevonden functieniveau gebruik je vervolgens om in de salaristabellen van het cao-boekje het minimaal te betalen salaris te vinden. Een eenvoudige versie van het handboek functie-indeling vind je hier.

In het handboek staan per functiesoort/functiefamilie gemiddeld zes verschillende niveaus. Deze niveaus bepalen de indeling in de loonschalen, afhankelijk van de complexiteit van de werkzaamheden, zelfstandigheid, risico's en fysieke aspecten. Functiegroep 3 staat bijvoorbeeld gelijk aan salarisgroep B/3 uit de cao, en functiegroep 4 aan salarisgroep C/4. Functiefamilie 35 (Elektromontage) en functiefamilie 36 (Montage / Service Werktuigkundige Installatie) komen het meest voor in de branche.

Moet ik mijn werknemer indelen volgens het handboek als ik boven het cao-loon betaal?

Ja, dat is verplicht volgens artikel 10 van de cao. De functie-indeling bepaalt welke functie- en salarisgroep van toepassing is. De basis voor de functie-indeling is het Handboek ‘Functie-indeling voor de Metaal en Techniek’. Het niet indelen volgens het handboek kan leiden tot een loonvordering die tot vijf jaar terug kan gaan. Ook als een werknemer in een te lage schaal is ingedeeld, kan dit problemen geven.

Voordelen van het Handboek Functie-indeling zijn:

  • Je krijgt een goed overzicht van alle werkzaamheden in je organisatie.
  • Het maakt duidelijk hoe het werknemersbestand is opgebouwd en rechtvaardigt salarisverschillen.
  • Het helpt bij functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken.
  • Je bouwt een dossier op dat bij toekomstige problemen van pas kan komen.
  • Je weet welke eisen je aan nieuwe werknemers moet stellen.
  • Het laat zien hoeveel je meer betaalt dan de cao verplicht.

Wat zijn de functiejaren in de salaristabellen voor werknemers van 21 jaar en ouder?

Functiejaren zijn de jaren die een werknemer vanaf zijn 21e in een bepaalde functie binnen je bedrijf heeft gewerkt. Dit zijn ervaringsjaren in die specifieke functie. Theoretisch begint een werknemer die van een ander bedrijf komt met nul functiejaren, maar vaak wordt deze werknemer fictieve functiejaren toegekend om passend ingedeeld te worden.

Marktconform salaris

Techniek Nederland biedt een overzicht van de salaristabellen en organiseert om het jaar een salarismonitor onder haar leden. Hiermee kun je je gegevens vergelijken met de branche en een marktconforme beloning bepalen. Meedoen aan deze enquête levert je zeker wat op!

Wat kost de werknemer mij?

Aan de hand van een aantal variabelen kunt u uitrekenen welke werkgeverslasten er nog bovenop het brutoloon komen. Bereken dit via de kostenopslag brutoloon

Een nieuwe werknemer aannemen verantwoord?

Techniek Nederland organiseert regelmatig een onderzoek naar financiële kerngegevens onder haar leden. Met de onderzoeksrapportage kunt u productiviteitcijfers en loonkosten van uw eigen bedrijf vergelijken met andere bedrijven in de branche.

Wat is de proeftijd bij het aannemen van nieuw personeel?

Bij een arbeidsovereenkomst langer dan 6 maanden biedt de cao voor het Technisch Installatiebedrijf de mogelijkheid een proeftijd van 2 maanden af te spreken. Bij een arbeidsovereenkomst die is aangegaan voor 6 maanden of korter mag dus geen proeftijd worden aangegaan. De cao biedt hiermee een uitbreiding op de wettelijke regeling voor het aangaan van een proeftijd.

Welke overeenkomst kan ik afsluiten met een leerling?

Met de partieel leerplichtige werknemer kan een overeenkomst gesloten worden voor de dagen dat hij of zij niet verplicht is om onderwijs te volgen. Met de niet-partieel leerplichtige werknemer kan een beroepsvormingsovereenkomst gesloten worden met de normale gemiddelde wekelijkse arbeidsduur (38 uur) of met een kortere werkweek.

Er kan een arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding worden afgesloten. Indien de opleiding is behaald of als de werknemer besluit tussentijds de opleiding te staken eindigt de arbeidsovereenkomst. 

Een andere mogelijkheid is het afsluiten van losse arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd loopt van rechtswege af na het verstrijken van de looptijd.

Hoe vaak mogen arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worden verlengd?

In totaal mogen arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd 2 maal worden verlengd in een periode van maximaal 36 maanden. Dat zijn in totaal dus 3 contracten. Leerarbeidsovereenkomsten worden in deze ketenbepaling niet meegenomen.

De duur van de contracten hoeft niet gelijk te zijn. U kunt bijvoorbeeld een overeenkomst voor 6 maanden sluiten, deze verlengen met een overeenkomst voor 18 maanden en deze vervolgens nog één keer verlengen voor een periode van 12 maanden. U mag natuurlijk ook voor een andere verdeling van de periodes kiezen.

Als er méér dan 6 maanden tussen de verschillende contracten zit (minimaal 6 maanden en één dag), dan gaat de keten van contracten voor bepaalde tijd opnieuw in en mag u wederom binnen 36 maanden 3 contracten afsluiten wil er geen sprake zijn van een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot collegiaal in- en uitlenen?

Naast werktijdverkorting kunt u ook overwegen om gebruik te maken van een ‘Collegiaal in- en uitleen initiatief’ in uw regio. ‘Overtollig’ personeel kan via zo’n initiatief ondergebracht worden bij bedrijven die juist op zoek zijn naar gekwalificeerd personeel. Hieronder een overzicht aan van de bij ons bekende initiatieven:

Landelijk

Flexinstall BV: www.flexinstall.nl/

IW Workforce: https://iwnederland.nl/iw-workforce/

Regionaal

Flexpool Zuid-Oost - focus op regio's Limburg en Zuid-Oost Brabant

Skilz at work - focus op regio's Brabant en Zeeland

Stichting Collegiale In- en Uitleen West - focus op regio's Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht

Stichting Collegiale In- en Uitleen Techniek - focus op regio's Utrecht en Flevoland

Stichting Collegiale In- en Uitleen (CIU) Oost - focus op regio's Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen

De genoemde organisaties hebben allemaal hun eigen manier van werken. Techniek Nederland kan natuurlijk geen verantwoordelijkheid nemen voor wat deze partijen bieden of hoe ze het doen.

Mag ik informatie inwinnen over een sollicitant?

Het inwinnen van referenties mag uitsluitend als de sollicitant daarmee instemt. Wanneer u informatie over de sollicitant vindt op social media, moet dit met de werknemer worden besproken.