Ondergrondse Infratechniek

Werkgroep Ondergrondse Infratechniek (OI)

Bedrijven in deze werkgroep zijn actief in de ondergrondse infratechniek. De aanleg, sanering en verplaatsing van leidingen en buizen (elektriciteit, leidingwater, gas, riolering, data en warmte) in de ondergrond. Ook behoort het realiseren van de bijbehorende aansluitingen tot het werkpakket van deze bedrijven veelal in opdracht van de landelijke netbeheerders.

De markt voor ondergrondse infrastructuur neemt een belangrijke plaats in op de gww-markt. Gemiddeld circa €3 miljard betreft kabel- en buizenwerk (15 a 20% van de gww-productie). In de komende jaren zal het marktvolume in de kabel- en buizensector naar verwachting blijven groeien, zowel bij de energie als telecom. Deze gunstige ontwikkelingen op de markt leiden tot een grotere werkgelegenheid. De branche van de ondergrondse infrabedrijven staat voor grote uitdagingen op het gebied van arbeidscapaciteit door toenemende vraag en vergrijzing. Vervanging van infrastructuur, investeringen in de energietransitie en nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen leiden tot een toenemende vraag naar capaciteit. Daarbij moet de kwaliteit en de veiligheid gewaarborgd blijven.  

Netbeheerders

We zien dat netbeheerders nog sterk regionaal opereren en op landelijk niveau hoogstens harmoniseren in hun werkprocessen. Een lastige realiteit voor onze landelijke- en in combicontracten opererende leden. Inmiddels zijn er stappen gezet bij de energienetbeheerders (gas en elektra), maar is ketensamenwerking nog lang niet een vanzelfsprekendheid. Gezien de samenstelling van deze ledengroep die een grote overlap heeft met de vakgroep VONG van Bouwend Nederland wordt hierin samen opgetrokken. We streven hier o.a. naar verdere harmonisatie van de werkprocessen, meer innovatieruimte,  voldoende en gekwalificeerd personeel in de branche en evenwichtige contractvoorwaarden.

Daarnaast is deze werkgroep bij externe overleggen betrokken op o.a. de volgende thema’s:

  • Veiligheid: binnen de Groep Veiligheid Regelgeving (GVR/GVR+) en programma activiteiten die voortkomen uit de in 2019 door Techniek Nederland ondertekende Governance Code Veilige Energienetten.
  • Graafschade: via het Kabel en Leidingen Overleg (KLO), waarbij het doel is de graafketen voor eind 2021 CROW500-proof te krijgen, en zo vermijdbare graafschade te voorkomen.
  • Optimaliseren van de werkprocessen via www.mijnaansluiting.nl waarbij er uniforme werkafspraken van alle netbeheerders tot stand komen.

Werkgroep Ondergrondse Infratechniek (OI)

Techniek Nederland
Harold van Vuuren Van Vuuren Elektrotechniek B.V.
Michel Wijbrands
Michel Wijbrands Programmamanager
Techniek Nederland
Berry Krouwel Voorzitter Vakcommissie Smart Infratechniek, Van Gelder Kabel- Leiding- en Montagewerken B.V.
Techniek Nederland
Peter Telgenkamp Siers Leiding-Montage Projekten, Oldenzaal, B.V.
Techniek Nederland
Ilse Siebrand Volker Wessels Telecom
Techniek Nederland
Erwin de Lange Quint & van Ginkel B.V.
Techniek Nederland
René Frinks Heijmans Infra B.V.
Techniek Nederland
René Douma BAM Infra Energie & Water Noord-Oost B.V.
Techniek Nederland
Robert Doornebosch SPIE Nederland B.V.