Waarde Bedrijf

Hoe bepaal je de waarde van een installatiebedrijf?

Ieder bedrijf is uniek in zijn bedrijfsvoering en marktbenadering.  Dit geldt natuurlijk ook voor een installatiebedrijf. Ook binnen onze branche zijn de verschillen tussen de ondernemingen groot, waardoor bij een bedrijfswaardering ook verder gekeken moet worden dan alleen de jaarrekeningen en de prognoses. In dit artikel deelt MKB Advies Partners methoden en belangrijke factoren om de waarde van een bedrijf te bepalen.

In welke markt ben je actief?

Het soort werkzaamheden dat een installatiebedrijf verricht is bepalend voor het financieel rendement, het risicoprofiel en daarmee de waarde van het bedrijf voor een koper.  We ervaren op dit moment dat de vraag naar installatiebedrijven die zich bezighouden met elektrotechnische installaties en/of met werktuigbouwkundige aantrekkelijk zijn voor kopers vanwege het goede rendement, waardoor deze bedrijven dan ook een hogere waardering genieten (en uiteindelijk een hogere overnamesom) ten opzichte van de installatiebedrijven in andere delen van de branche.

Kijk verder dan de jaarrekening

De jaarrekeningen geven de (recente) financiële geschiedenis weer van de onderneming en vormen zodoende een basis voor de berekeningen van de waarde. Maar… er moet soms verder gekeken worden. Bijvoorbeeld als bedrijfsvoertuigen worden gebruikt van een zustervennootschap of een bedrijfslocatie wordt gehuurd van de holding tegen een niet marktconforme huur. Dit soort bijzonderheden dienen te worden genormaliseerd om tot een zuiverder beeld van de operationele winstgevendheid van de onderneming te komen. Ook in de financiële prognoses moet rekening gehouden met de operationele haalbaarheid en dan bedoelen we dat er ook voldoende gekwalificeerde bemensing moet zijn.

Onderhanden werk

Een ander belangrijk onderdeel in het bepalen van de waarde van een installatiebedrijf is de post onderhanden werk. Niet in iedere onderneming wordt deze doorlopend bijgehouden, waardoor er geen aantoonbaar inzicht is in de positieve of negatieve omvang van het onderhanden werk gedurende het jaar.  Dit kan in de praktijk nog wel eens zorgen voor discussies en verschillen van inzicht tussen verkopen en koper. Het in scherp in beeld hebben van het onderhanden werk is van duidelijke meerwaarde.

Het waarderen van een installatiebedrijf is een samenspel van historische financiële gegevens, recente financiële prestaties en uitgebreide branchekennis in relatie tot de bedrijfsspecifieke kenmerken van het te waarderen installatiebedrijf.

3 invalshoeken om de waarde te bepalen

In de praktijk zijn er drie invalshoeken om de waarde van een onderneming te bepalen: door middel van marktvergelijking, op basis van het geïnvesteerd vermogen of op basis van de economische waarde. Bij deze invalshoeken zijn er vier methoden die gebruikt kunnen worden.

4 methoden voor waardebepaling

Ieder van deze methoden kunnen worden toegepast bij een waardering, de kwaliteit achter de cijfers van de onderneming zijn van groot belang. Iedere methode heeft uiteenlopende voor- en nadelen maar moeten wel goed worden toegepast anders vormt de uitkomst van de berekening(en) een luchtkasteel. Hier zetten we de belangrijkste punten per methode uiteen.

Marktvergelijking: multiples

De multiple-methode is een gangbare manier om bedrijven te waarderen op basis van marktvergelijkingen. Hierbij wordt de waarde bepaald door het bedrijf te vergelijken met soortgelijke ondernemingen in de branche, waarbij de EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Oftewel: de winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen  wordt vermenigvuldigd om tot een ondernemingswaarde (let op geen aandelenwaarde) te komen.

Voordelen:

  • Snel en eenvoudig: Biedt een snelle en praktische indicatie van de ondernemingswaarde.
  • Markt informatie: De multiple methode houdt rekening met vraag en aanbod factoren op de overnamemarkt die invloed hebben op de aantrekkelijkheid van bedrijven in dezelfde sector.

Nadelen:

  • Vergelijkbaarheid: Het vinden van een goed vergelijkbaar bedrijf kan lastig zijn door unieke bedrijfskenmerken.
  • Marktvolatiliteit: de positieve of negatieve wijziging van de multiple is niet inzichtelijk

Geïnvesteerd vermogen: intrinsieke waarde en goodwill methode

De intrinsieke waarde methode houdt hoofdzakelijk rekening met het vermogen dat in de onderneming is geïnvesteerd. De balans van de onderneming wordt daarvoor als uitgangspunt genomen. Deze wordt aangepast voor eventuele stille reserves.

Daarboven wordt een vergoeding voor de goodwill bepaald op basis van de te verwachten overwinsten van een bedrijf over een periode van jaren. De overwinst is de winst die overblijft na de ondernemingsbeloning en voor de rente over het eigen vermogen. Deze methode kijkt voornamelijk naar historische financiële prestaties.

Voordelen:

  • Erkenning van immateriële activa: Houdt rekening met bedrijfsspecifieke sterktes, zoals een loyale klantenkring.
  • Toepasbaar op installatiebedrijven met een sterke merknaam, klantrelaties en up to date bedrijfsvoering.

Nadelen:

  • Subjectief: de waarde van goodwill is lastig objectief vast te stellen. Vaststelling overwinst is subjectief en niet toekomstgericht.
  • Onvolledig: er wordt geen rekening gehouden omvang van de benodigde investeringen in activa of werkkapitaal. Tevens houdt ze geen rekening met verdere groei.

Economische waarde: rentabiliteitsmethode

De rentabiliteitsmethode is een rekenmethode kijkt naar de winstgevendheid van een bedrijf door toekomstige winsten af te zetten tegen een vereist rendement. Dit maakt het een geschikte methode voor bedrijven met een stabiel winstpatroon. Bij de rentabiliteitswaarde wordt naar de toekomst gekeken. Deze rekenmethode wordt regelmatig toegepast. De (genormaliseerde) winst op basis van gemiddelde winsten uit het verleden plus de winstprognoses voor de komende jaren wordt vastgesteld. Vervolgens wordt deze winst door het vereiste rendement op het eigen vermogen gedeeld. De financieringsstructuur van de vennootschap wordt meegewogen in de berekeningen.

Voordelen:

  • Focus op historische en toekomstige winstgevendheid: Geschikt voor installatiebedrijven met stabiele en voorspelbare winsten.

Nadelen:

  • Afhankelijkheid van prognoses. Nadeel: er is veel ruimte voor discussie. Kijk je bijvoorbeeld alleen naar de winst van afgelopen jaar of naar meerdere jaren? Klopt de winstprognose?
  • Negeert marktomstandigheden: marktfluctuaties en externe risico’s worden minder goed meegenomen.

Economische waarde: Discounted CashFlow

De Discounted CashFlow (DCF-)methode kijkt alleen naar de toekomst door de verwachte winsten gedetailleerd in kaart te brengen voor de komende 5 jaar. Daarbij wordt ook bepaald hoeveel er in de activa en werkkapitaal van de onderneming geïnvesteerd moet worden. Het jaarlijkse saldo van winsten en noodzakelijk investeringen zijn de vrije geldstromen. De kostenvoet van het vermogen wordt tot slot gebruikt om de verwachte vrije geldstromen te verdisconteren tot hun actuele (contante) waarden. De DCF methode wordt gezien als de meest verfijnde.

Voordelen:

  • Grondige analyse: geeft een diepgaand inzicht in de financiële gezondheid van het bedrijf.
  • Flexibel: kan worden aangepast aan verschillende economische groei scenario’s.

Nadelen:

  • Complexiteit: vereist gedetailleerde financiële gegevens, analyse en prognoses.
  • Gevoeligheid voor aannames: de methode is zo goed als de gehanteerde aannames. Bij onvoldoende onderbouwde prognoses zijn grote verschillen in waardering mogelijk.
  • Afwijking van prognoses. Het gebruik van expliciete prognoses gaat altijd goed, totdat ze door de waarheid worden ingehaald.  Als daarmee niet goed wordt omgegaan kan dit directe gevolgen hebben bij onderhandeling over de ondernemingswaarde met een koper

Conclusie

Om te komen tot een waardering van een installatiebedrijf zijn uitgebreide financiële gegevens van de onderneming, branchekennis van de installatiebranche en een correcte toepassing van de verschillende waarderingsmethoden nodig. De keuze voor een waarderingsmethode hangt af van de aard van de werkzaamheden van het bedrijf, de financiële situatie en (toekomstige) marktomstandigheden.

Over MKB Advies Partners

MKB Advies Partners bestaat uit enthousiaste, gedreven gespecialiseerde adviseurs die samen méér dan 200 jaar advieservaring hebben. Nuchtere specialisten die hun up-to-date kennis en hun brede netwerk inzetten om ondernemers zoals u aan de juiste oplossingen te helpen. Natuurlijk beschikken onze adviseurs over de nodige vakkennis. Maar dat vinden wij de basis. Bij MKB Advies Partners ontmoet u adviseurs met passie voor ondernemerschap, die oplossingsgericht werken, die flexibel en betrokken zijn.

Ga naar www.mkbap.nl

Meer weten over bedrijfsovername en -opvolging? Kijk dan op Bedrijfsovername en -opvolging.