Een studiekostenovereenkomst biedt houvast bij het investeren in scholing en ontwikkeling van medewerkers. Met heldere afspraken over kosten en verplichtingen versterk je de inzetbaarheid en motivatie van jouw team, terwijl beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Ontdek hoe je dit effectief kunt inzetten binnen jouw organisatie.
Wanneer mag je een terugbetalingsregeling afspreken met een werknemer voor een studie en wanneer niet? Als dat wel mag, wat moet er dan in die overeenkomst staan? Deze video geeft uitleg en tips.
Beperking terugbetalen studiekosten
- De studiekosten van een verplichte opleiding mag je niet terugvorderen van een werknemer
- al overeengekomen studieovereenkomsten en terugbetalingsregelingen zijn niet meer geldig als de kosten een verplichte opleiding betreffen
Wat is een verplichte opleiding?
- opleiding op het gebied van veiligheid: bijvoorbeeld een VCA-opleiding
- opleiding die noodzakelijk is voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst of om de vakbekwaamheid in stand te houden:
- bijvoorbeeld F-gassen certificaat
- training als je met nieuwe software gaat werken
- opleiding in het kader van een verbetertraject
Verplichte opleiding? Dan zijn de kosten voor de werkgever.
Is een BBL-opleiding een verplichte opleiding?
In de meeste gevallen is het zo dat de leerling een opleiding volgt en daarbij een leerbedrijf nodig heeft. In dat geval is ons standpunt dat géén sprake is van een verplichte opleiding. Ook als de werknemer al in dienst is, en zelf komt met het voorstel een BBL-opleiding te volgen om een betere carrièrepositie, dan is geen sprake van een verplichte opleiding.
Wanneer je als werkgever, bijvoorbeeld in het kader van een functionerings- of verbetertraject een werknemer voorschrijft een BBL-opleiding te gaan volgen, dan is wel sprake van een verplichte opleiding.
Geen verplichte opleiding: mogelijk om studiekosten terug te vorderen van en werknemer (mits dit schriftelijk is overeengekomen én aan voorwaarden wordt voldaan).
Wat zijn de voorwaarden voor een terugbetalingsregeling?
Voorafgaand aan opleiding moeten de afspraken duidelijk schriftelijk zijn vastgelegd. Achteraf kunnen geen studiekosten aan de werknemer in rekening worden gebracht:
- vermelding opleiding
- vermelding precieze kosten per post, dus kosten opleiding, boekengeld, examengeld, uren doorbetaalde schooldagen.
(werknemer moet vooraf precies op de hoogte zijn van zijn financiële verplichtingen)
- opnemen van een staffel (glijdende schaal, bedrag wordt minder naarmate tijd verstrijkt)
Advies: sluit per (BBL-)opleiding een separate studiekostenovereenkomst en gebruik hiervoor ons model studieovereenkomst.
Werk maken van een inclusieve werkvloer
Onderzoeken bewijzen uit dat bedrijven met een divers personeelsbestand beter presteren. Diversiteit tussen mensen in kenmerken en achtergronden opent de werksfeer, verbetert de samenwerking en het maakt de techniek aantrekkelijk voor nieuw talent. Wil jij als werkgever aan de slag met diversiteit en inclusiviteit? Doe de test, maak gebruik van ondersteuning en lees hoe iedereen de vruchten plukt van een veilige, inclusieve werkomgeving. Aan de slag met diversiteit en inclusiviteit