Zonnepanelen

Subsidies en stimuleringsregelingen zonne-energie

Nederland kent diverse subsidies en andere (stimulerings)regelingen die de uitrol van zonne-energie versnellen. Op deze pagina geven we een overzicht van de belangrijkste regelingen.

Salderingsregeling

De salderingsregeling is bedoeld voor consumenten en andere kleinverbruikers die eigenaar zijn van zonnepanelen. Opgewekte en aan het elektriciteitsnet terug geleverde zonnestroom mag een kleinverbruiker verrekenen met de elektriciteit die men van het elektriciteitsnet afneemt. Dit voorkomt dat men variabele elektriciteitskosten betaalt. Op de energierekening geeft de energieleverancier aan hoeveel stroom men opgewekt en verbruikt heeft. Men betaalt aan de leverancier het positieve saldo van verbruik minus opgewekte energie. De huidige salderingsregeling gaat vanaf 2023 veranderen. Dan wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd tot 2031.

Jaar Percentage dat je mag salderen
2021 100%
2022 100%
2023 91%
2024 82%
2025 73%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 en later 0%

 Naast deze overgangsperiode is ook de gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar geborgd.

SDE 

De SDE++ is een verbreding van de voormalige Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze nieuwe regeling stimuleert naast duurzame energieproductie ook CO2-reductie. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar blijft.

Meer informatie op de site van RVO: Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) | RVO.nl | Rijksdienst

ISDE

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is uitgebreid met isolatie en duurzame energie.

Postcoderoosregeling

Via de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel de postcoderoosregeling genoemd, konden leden van coöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) tot 1 januari 2021 in aanmerking komen voor een korting op de energiebelasting. Vanaf 1 januari 2021 wordt er een vast subsidiebedrag toegekend per opgewekte kWh. Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie (van minimaal 15 tot maximaal 300 kWp) zoals een zonnepanelensysteem en die in de zogenaamde ‘postcoderoos’ van deze productie-installatie wonen. De postcoderoos is het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt, plus de direct daaraangrenzende postcodegebieden (gebieden waarin alle postcodes dezelfde 4 cijfers hebben).

EIA

Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. De EIA is een regeling voor inkomsten- of vennootschapsbelastingplichtige ondernemers. Ook een overheidsonderneming, stichting of vereniging kan gebruik maken van deze regeling als die vennootschapsbelastingplichtig is.

Alle energiezuinige investeringen waarvoor men Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvraagt, staan op de Energielijst die te raadplegen is op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op de Energielijst staan zowel zonnepanelen als zonneboilers. Indien men gebruikmaakt van de EIA, kan men niet gebruikmaken van SDE+- of ISDE-subsidie.