Kinderen School Laptop
Home Verlof rond de bevalling van de partner

Krijg hier alle informatie rondom het verlof rond de bevalling van de partner.

De geboorte

Wanneer de bevalling plaatsvindt op een moment dat de werknemer normaal gesproken had moeten werken, heeft deze op basis van de cao recht op maximaal één verlofdag (8 uren). Dit is geregeld in art. 61 sub c van de cao voor het technisch installatiebedrijf. Voor een parttime werknemer is dit aantal uren naar rato. In het geval de bevalling op een dag in het weekend plaatsvindt óf op een dag dat de werknemer toch al vrij was, heeft de werknemer geen recht op toekenning van een vervangende dag. De werknemer had dan toch al de gelegenheid bij de geboorte aanwezig te zijn. De regeling is namelijk niet bedoeld als toekenning van een extra vakantiedag omdat de partner bevalt.

Geboorte aangeven

Voor het doen van aangifte heeft de werknemer uitsluitend recht voor de uren die daarvoor tijdens werktijd nodig zijn. Deze regeling vervalt wanneer de aangifte wordt gedaan tijdens het geboorteverlof (zie hierna).

Kort ná de bevalling

Na de geboorte heeft de werknemer recht op doorbetaald geboorteverlof. Dat komt voor een voltijd werknemer neer op 38 uur. Voor een parttimer is het aantal uren naar rato van de omvang van het dienstverband. Het verlof moet binnen vier weken na de bevalling worden opgenomen.

Het geboorteverlof komt bovenop de dag verlof tijdens de bevalling van de echtgenote of de partner, zie art. 61, sub c van de cao. De werknemer houdt tijdens het geboorteverlof recht op zijn volledige salaris.

Binnen 6 maanden na de bevalling: aanvullend geboorteverlof

Naast het doorbetaald geboorteverlof, heeft de werknemer recht om maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof op te nemen. De werknemer ontvangt tijdens het aanvullend geboorteverlof een UWV-uitkering van 70% van het dagloon (tot 70% van het maximumdagloon). Het maximum dagloon is in 2022 € 4.975,53 bruto per maand.

Verder…

  • moeten eerst de vijf dagen geboorteverlof worden opgenomen;
  • dient het aanvullend geboorteverlof van maximaal vijf weken binnen zes maanden na de geboorte van het kind te worden opgenomen;

De werkgever vraagt de uitkering bij het UWV aan via de ‘Verzuimmelder’ in het werkgeversportaal of DigiPoort. Dit kan pas na de geboorte. Het UWV betaalt de uitkering naar wens uit direct aan de werknemer of via de werkgever. Het UWV betaalt 1 x per 4 weken uit, en altijd achteraf.

De werknemer bouwt tijdens het geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof volledig verlofdagen op. De adv-dagen worden naar rato opgebouwd.

De pensioenopbouw loopt volledig, ongewijzigd, door tijdens het aanvullend geboorteverlof. U hoeft hierover niets aan PMT door te geven.

Betaald ouderschapsverlof binnen een jaar na de geboorte

  • Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers recht op 9 weken (deels) doorbetaald ouderschapsverlof.
  • Het doorbetaald ouderschapsverlof moet binnen een jaar na de geboorte worden opgenomen.
  • Net als bij het aanvullend geboorteverlof ontvangt de werknemer tijdens de 9 weken doorbetaald ouderschapsverlof een uitkering van het UWV van 70% van het dagloon (tot 70% van het maximumdagloon).
  • De 9 weken doorbetaald verlof worden in mindering gebracht op het onbetaald ouderschapsverlof (zie hieronder).
  • Ook als het kind al voor 2 augustus 2022 werd geboren, heeft de medewerker vanaf 2 augustus 2022 nog recht op het doorbetaalde ouderschapsverlof. Zo lang het kind nog geen jaar oud is.
  • Nam de werknemer wel al ouderschapsverlof op in het eerste levensjaar van het kind, maar nog geen 26 weken? Zo lang het kind nog geen 1 jaar oud is, heeft de werknemer voor restant van het ouderschapsverlof (tot maximaal 9 weken) recht op doorbetaling van het verlof.
  • De overige voorwaarden zijn gelijk aan het onbetaald ouderschapsverlof.
  • Gedurende het betaald ouderschapsverlof heeft de werknemer recht op de volledige verlofdagen. De adv-dagen worden naar rato opgebouwd.

Onbetaald ouderschapsverlof tot kind 8 jaar is

  • Een werknemer heeft recht op onbetaald ouderschapsverlof voor een eigen kind, een adoptie-, pleeg- of stiefkind. Voorwaarde is wel dat het kind waarvoor hij duurzaam de zorg op zich heeft genomen bij de werknemer woont. Dit recht bestaat totdat het kind de leeftijd van acht jaar heeft bereikt.
  • In geval van de geboorte van een meerling of bij adoptie van meerdere kinderen tegelijk heeft hij recht op ouderschapsverlof voor ieder van die kinderen. In alle andere gevallen dat de werknemer met ingang van hetzelfde tijdstip de verzorging van meerdere kinderen op zich neemt, heeft hij slechts recht op één keer verlof. Deze laatste situatie kan zich voordoen als de werknemer bijvoorbeeld gaat trouwen of samenwonen met een partner met kinderen. Een ander voorbeeld is als de werknemer duurzaam meerdere pleegkinderen op zich neemt.
  • Een fulltime werknemer heeft recht op maximaal 26 weken x 38 uur = 988 uur ouderschapsverlof. Voor een parttimer is dit naar rato.

De werknemer kan het verlof aansluitend opnemen of de werkgever verzoeken om het ouderschapsverlof in een andere vorm op te nemen.

Voorwaarden

  • De werknemer moet het opnemen van het verlof tenminste twee maanden voor ingang van het verlof schriftelijk aan de werkgever melden. Hij moet daarbij aangeven: de periode, het aantal uren per week (of ander tijdvak) en de spreiding van deze uren.
  • De tijdstippen van ingang en einde van het verlof kunnen afhankelijk worden gesteld van de datum van de bevalling, het einde van het bevallingsverlof of van de aanvang van de verzorging (bijvoorbeeld in geval van een adoptie- of pleegkind). Hierop wordt een uitzondering gemaakt, omdat de exacte datum van de bevalling, het einde van het bevallingsverlof of de aanvang van de verzorging niet twee maanden van tevoren bekend is.
  • De werkgever kan het ouderschapsverlof niet weigeren. Wel heeft hij de mogelijkheid de voorgestelde spreiding van de uren over de week (of ander tijdvak) te wijzigen als hij daarvoor een zwaarwegend bedrijfsbelang aanvoert. De werkgever moet daarvoor wel eerst overleggen met de werknemer. De werkgever moet de wijziging uiterlijk vier weken voor de ingang van het verlof aan de werknemer meedelen.
  • Als een werknemer terugkomt op zijn verzoek om ouderschapsverlof op te nemen of de werknemer tussentijds het verlof wil beëindigen op grond van onvoorziene omstandigheden, dan mag de werkgever dit alleen weigeren als daarvoor een zwaarwegend bedrijfsbelang is. Dit kan bijvoorbeeld als voor de betreffende verlofperiode een vervanger is aangetrokken.
  • De werknemer heeft vanaf het moment van indiensttreding recht op het opnemen van ouderschapsver
  • Tijdens het opnemen van ouderschapsverlof verloopt de opbouw van verlof- en adv-uren naar rato van de nieuwe, tijdelijke, arbeidsomvang.
  • Van het recht op ouderschapsverlof kan niet worden afgeweken.

Opbouw pensioen tijdens ouderschapsverlof

Werknemers bouwen standaard pensioen op over de uren die ze met ouderschapsverlof zijn. Het werkgeversdeel van de pensioenpremie wordt door PMT vergoed. De werknemer betaalt zelf zijn ‘eigen’ deel van de premie. De werknemer kan er ook voor kiezen dat hij geen pensioen opbouwt over de uren die hij met ouderschapsverlof is. De werknemer moet dat zelf aangeven. Meer informatie is te vinden op: www.pmt.nl

 

Neem contact op