Installateur Aan Het Werk Grote Installatie 617X258
Home Werkuren

In de cao voor het Technisch Installatiebedrijf staan afspraken over ADV en werken in deeltijd. Maar wat houdt dit nu exact in? We zetten graag de termen en veel gestelde vragen op een rij.

ADV

ADV staat voor arbeidsduurverkorting. Het recht op arbeidsduurverkorting ontstaat wanneer er feitelijk een langere werkweek is, dan in de arbeidsovereenkomst staat.

Deeltijd

Een werknemer die in deeltijd werkt, heeft dezelfde rechten als een voltijdsmedewerker, omgerekend naar het aantal uren dat de werknemer werkt. Een parttime werknemer heeft recht op een betaling voor overuren op het moment dat hij meer uren werkt dan het met hem overeengekomen aantal uren. Deze vergoeding is echter niet verschuldigd als het overwerk dient ter afsluiting van de normale dagtaak, incidenteel is en beperkt blijft tot een half uur aansluitend aan de dagelijkse werktijd.

In onze uitgave ‘de cao: praktische vragen en antwoorden’ vindt u nog veel meer informatie en onder andere handige cao-tips.

Veel gestelde vragen

Hoeveel ADV-dagen heeft een werknemer eigenlijk?

Voor een voltijd medewerker gaan we in de cao uit van een gemiddelde arbeidsduur van 38 uur per week. De salaristabellen uit de cao zijn daar ook op gebaseerd. Als je een 40-urge werkweek afspreekt, dan wordt er 2 uur per week onbetaald gewerkt. Die 2 uur is dan de ADV-tijd. Dat is per jaar 52 x 2 = 104 adv-uren of 13 ADV-dagen. Bij een 38-urige werkweek worden de ADV-uren al elke week opgenomen. Door bijvoorbeeld vrijdagmiddag 2 uur eerder te stoppen.

Mag je stoppen met het toekennen van ADV-dagen?

Nee, dat mag niet. Je mag wel – op individuele basis- met je werknemer elk jaar afspreken dat de werknemer géén ADV-dagen heeft. De ADV-dagen worden dan geruild voor geld. Dit is te vinden in artikel 30 van de cao. Zo’n afspraak kan je ook collectief maken (dus met alle werknemers gezamenlijk). Alle voltijd werknemers van het bedrijf werken dan dus gemiddeld 40 uur per week. Zo’n collectieve afspraak wordt voor langere tijd vastgelegd. Dit is dus geen jaarlijkse afspraak.

Wat kost het uitbetalen van ADV-dagen?

De uurwaarde is 0,607 procent (bij maandbetaling) of 0,658 procent (bij vierwekenbetaling). Dat komt dus neer op het normale uurloon. Het uitbetalen van ADV-dagen is ook mogelijk aan het einde van een dienstverband of bij mensen die in deeltijd werken. In principe maakt u de afspraak over het verkopen van de ADV-uren per kalenderjaar.

Hoe kun je de ADV-vorm aanpassen?

De keuze voor de adv-vorm en de wijziging van een eenmaal gemaakte keuze hoort tot stand te komen in overleg met het medezeggenschapsorgaan (Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging). ‘In overleg’ wil zeggen dat je gezamenlijk overeenstemming moet bereiken.

Is er geen medezeggenschapsorgaan? In dat geval moet je overleggen met de medewerkers over de wijziging. Je moet daarbij de redelijke belangen van uw werknemer(s) in het oog houden. Deze belangen worden afgewogen tegen het bedrijfsbelang. Na het overleg neem je zelf de beslissing. Dit is te vinden in artikel 18a van de cao.

Wat is het verschil tussen ADV-dagen en gewone verlofdagen?

Adv-dagen moeten allemaal worden opgenomen in het jaar waarin de werknemer ze krijgt toegekend. Verlofdagen kennen een andere regeling voor verjaren of vervallen. Daarnaast is een belangrijk verschil met een gewone verlofdag dat een werknemer die op een geplande ADV-dag arbeidsongeschikt is, deze dag niet meer op een ander moment kan compenseren.

Hebben deeltijd werknemers recht op ADV?

De werkgever mag op individuele basis kiezen of deeltijdwerknemers ADV-uren hebben. Dit moet duidelijk in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen. De deeltijdwerknemer heeft de ADV-tijd óf in geld óf in vrije tijd. Het is dus mogelijk af te spreken dat hij géén ADV-dagen heeft.

Bijvoorbeeld

Een werknemer die 32 uur per week werkt zonder ADV in vrije tijd heeft een parttime factor van 32/38 = 84,5%. De parttimefactor van een werknemer die 32 uur per week werkt mét ADV is 32/40 = 80%. Deze heeft dus een lager salaris (maar wel vrije tijd).

Bouwt mijn werknemer ADV-rechten op als hij ziek is?

Tijdens gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid bouwt de werknemer op de gebruikelijke manier ADV-uren op. De ADV-uren worden namelijk vastgesteld aan de hand van het aantal uren waarvoor iemand is aangenomen. De cao (artikel 18b cao) stelt dat een werknemer die tijdens ADV-tijd ziek wordt, niet hoeft te worden gecompenseerd. Dit cao-artikel kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. De meeste bedrijven passen deze regel zo toe dat de ADV-uren bij  langdurige arbeidsongeschiktheid naar rato vervallen.

Neem contact op