Wil je de energie van de zon gebruiken voor warmte (zonnewarmte), bijvoorbeeld om een warmtenet van een wijk grootschalig te voeden of voor een industrieel proces? Of om op kleinere schaal warm tapwater te maken of ruimtes te verwarmen? Ontdek de mogelijkheden. Is de temperatuur niet hoog genoeg? Combineer je installatie dan met bijvoorbeeld een warmtepomp.
Hoe werkt de techniek?
Een systeem voor zonnewarmte bestaat meestal uit een zonnecollector en warmteopslag. De zonnecollector vangt zonlicht op en zet dit om in warmte, in tegenstelling tot een zonnepaneel dat zonlicht omzet in elektriciteit. Deze zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd, waarbij PV staat voor het Engelse 'Photo' (licht) 'Voltaic' (elektriciteit). De warmte wordt meestal opgeslagen in een voorraadvat en vaak gebruikt voor warm water.
Meest gebruikte installaties
Ontdek welke opties je hebt om zonnewarmte te gebruiken. We lichten de meest gebruikte en voorkomende installaties toe:
Zonneboiler: zet zonnewarmte om in warm tapwater, veelal gebruikt in gebouwen met een hoge vraag naar warm water, zoals woningen, en voor industriële processen. In Nederland zijn er al bijna 40 jaar zonneboilers in gebruik met zo'n 100.000 installaties in woningen.
PVT-systeem: sommige zonnecollectoren zetten zonne-energie om in zowel warmte als elektriciteit. Deze PVT-panelen (Photo Voltaic Thermal) worden vaak gecombineerd met een warmtepomp om de temperatuur te verhogen. In de winter kunnen sommige PVT-panelen ook warmte uit de buitenlucht halen en functioneren als een stille bron voor een warmtepomp, waarbij geen ventilator nodig is.
Zonneverwarmingsinstallatie: vaak een zonneboiler met een groter voorraadvat dat warmte levert voor ruimteverwarming, ook wel zonneboilercombi genoemd. Vooral in het voor- en naseizoen levert dit systeem voldoende warmte.
Zonnecollectoren voor een warmtenet: voeden complete warmtenetten, bijvoorbeeld voor het verwarmen van woonwijken, bedrijventerreinen of tuinbouwgebouwen. In Nederland is deze technologie al ingezet in Almere en Nagele.
Zwembadcollectoren: eenvoudige, onafgedekte zonnecollectoren geschikt voor lagere temperaturen om openluchtzwembaden te verwarmen. Dit is een kosteneffectieve oplossing voor buitenbaden. Voor binnenzwembaden is in de winter een hogere temperatuur vereist, waarvoor deze collectoren te weinig bijdragen.
Zonthermische daken: een techniek waarbij energie uit een gebouw en/of de omgeving wordt opgeslagen in de bodem voor later gebruik voor verwarming en koeling van het gebouw. Hierbij wordt een eenvoudig type zonnecollector gebruikt dat geïntegreerd kan worden in de dakbedekking.
Luchtcollectoren: de warmte van de zon kan gebruikt worden in luchtcollectoren. Dit is met name voor het drogen van agrarische producten. Zo zijn er verschillende installaties voor het drogen van bloembollen.
Hoe word ik zonnewarmte monteur?
IW Training en Advies heeft in samenwerking met Holland Solar en Techniek Nederland trainingen ontwikkeld voor basismonteur, monteur service & onderhoud en de allround monteur zonnewarmte. Door het modulair aan te bieden kan elke monteur op zijn vakgebied getraind worden. Het is belangrijk dat deze trainingen er zijn, want in 2050 moeten in Nederland alle woningen zonder fossiele energiebronnen verwarmd worden. Dat betekent dat alle warmte die we nu gebruiken uit aardgas de komende jaren in rap tempo vervangen moet worden door een duurzame bron. Zonnewarmte is een oude techniek, die toepasbaar is voor diverse warmtevraagstukken.
Basismonteur
Na het succesvol afronden is de deelnemer in staat om een zonnewarmtesysteem te installeren en in bedrijf te nemen. Tevens beschikt hij over voldoende kennis en vaardigheid om het praktijkexamen “Basismonteur Zonnewarmte’ af te ronden. De volgende modules maken onderdeel uit van de Vakroute ‘Basismonteur Installeren zonnewarmte:
- Module 1: Techniek & Toepassing Zonnewarmte
- Module 2: Installeren van een zonnewarmtesysteem
Monteur service&onderhoud
Na het succesvol afronden is de deelnemer service & onderhoud te plegen en storingen te lokaliseren en op te lossen. Tevens beschikt hij over voldoende kennis en vaardigheid om het praktijkexamen “1e monteur Service & onderhoud Zonnewarmte’ af te ronden. De volgende modules maken onderdeel uit van de Vakroute ‘Monteur installeren van warmtepompen’
- Module 1: Techniek & Toepassing Zonnewarmte
- Module 3: Service, storingen en onderhoud zonnewarmte
Allround monteur zonnewarmte
Na het succesvol afronden van is de deelnemer in staat om een zonnewarmtesysteem te installeren en in bedrijf te nemen; service & onderhoud te plegen en storingen te lokaliseren en op te lossen. Tevens beschikt hij over voldoende kennis en vaardigheid om het praktijkexamen “Allroundmonteur Zonnewarmte’ af te ronden. De volgende modules maken onderdeel uit van de Vakroute.
- Module 1: Techniek & Toepassing Zonnewarmte
- Module 2: Installeren van een zonnewarmtesysteem
- Module 3: Service, storingen en onderhoud zonnewarmte
Module 1 Techniek en Toepassing:
Na het succesvol afronden van deze module kunnen de deelnemers op basis van de verworven kennis benoemen hoe zonnewarmtesystemen werken en hoe ze toegepast worden in woningen en bedrijfspanden. Daarbij heeft men inzicht gekregen in de verschillende componenten van zonnewarmtesystemen, dakconstructies, plaatsing van zonnecollectoren en hoe zonnewarmte als hybridevariant kan worden ingezet.
Module 2 Installeren van een zonnewarmtesysteem:
Na het succesvol afronden van deze module zijn de deelnemers in staat om een zonnewarmtesysteem op een veilige manier te installeren zowel op als onder het dak. Tevens is men in staat om het systeem in bedrijf te stellen.
Module 3 Service, storingen en onderhoud zonnewarmte:
Na het succesvol afronden van deze module zijn de deelnemers in staat om service & onderhoud volgens fabrikantenopgave uit te voeren. Een storing of een klacht aan het zonnewarmtesysteem kan door de deelnemer op juiste wijze worden geïnterpreteerd en opgelost.