Istock 1081152236 Grote Infrastructurele Projecten

Werkgroep Grote Infrastructurele Projecten (GIP)

Met een jaarlijkse aanbesteding van projecten en diensten met een totale waarde van meer dan 3 miljard is Rijkswaterstaat (RWS) Nederlands grootste inkoper in de grond-, weg- en waterbouw. RWS heeft ingezien dat de samenwerking met de markt anders moet om de grote maatschappelijke opgaven gerealiseerd te krijgen en heeft actief een transitie pad uitgezet, waarbij ze samen met de markt willen werken aan een vitale sector. Andere uitvoeringsdiensten van de overheid houden deze ontwikkeling scherp in de gaten en zullen dit voorbeeld veelal volgen.

Techniek Nederland heeft in 2019 een intentieverklaring met Rijkswaterstaat getekend om aan deze transitie te werken. Als onderdeel van deze afspraken hebben heeft Techniek Nederland samen met haar leden structureel overleg met Rijkswaterstaat. Dit hebben we op drie niveaus; met de Inkoopdirecteuren (GPO, PPO en CIV),  met de betrokken hoofdingenieur-directeuren en met de Directeur Generaal.

Daarnaast neemt Techniek Nederland deel aan de Taskforce Infra, waarbij Rijkswaterstaat en diverse branches overleg hebben over diverse integrale thema’s.

Ambities hierbij zijn

  • Techniek Nederland is een natuurlijke gesprekspartner voor de totstandkoming van deze genoemde transitie, zij initieert of wordt betrokken door stakeholders als belangrijk ketenpartner.
  • Techniek wordt door opdrachtgevers binnen de gww-sector gezien als essentiële branche naast de beton-, wegen- en waterbouw.
  • Een gelijkwaardigere en complementaire samenwerking tussen opdrachtgever en-nemer. Van het eigen belang vooropstellen naar het denken en werken in ketens. Van vechtverhoudingen naar het excelleren in werken die gestart zijn met contracten vanuit reële randvoorwaarden.
  • Continuïteit in werkvolumes is essentieel voor een efficiënte bedrijfsvoering van onze leden, hierdoor zijn betrouwbare inkoopkalenders van opdrachtgevers nodig. Om dit voor de vervangings- en renovatieopgave te kunnen realiseren is een eenduidig en helder beeld omtrent de staat van kunstwerken nodig. Oftewel een beeld van het onderhoud, renovatie en vervangingsopgave vanuit systeemdenken waarbij er een koppeling met andere opgaven kan worden gemaakt.
  • Er zijn, op basis van verbeterde inspectiemethoden en monitoringtechnieken, universele open source asset management systemen met bruikbare en geïntegreerde data voor alle beheerders.
  • De infrabeheerders stellen een uniforme uitvraag ten behoeve van een bepaald type asset op basis van kwaliteit, modulariteit, prestatie, circulariteit en proces.

Werkgroep Grote Infrastructurele Projecten (GIP)