Bliksem afleiding aansluiten 1600

Alles over bliksembeveiliging op een rij...

Gemiddeld kent Nederland per jaar 25 onweersdagen met honderdduizenden blikseminslagen. Het groeiend aantal zonnepanelen vormt daarbij een nieuwe risicofactor. Bliksem- en overspanningsbeveiliging beschermen gebouwen, installaties en apparatuur tegen schade door blikseminslag en elektrische spanning. Maar hoe ziet die bliksembeveiliging er in de praktijk van de installatietechniek uit? Wat komt er bij kijken en hoe kan jij er als bedrijf of als professional mee aan de slag?

Bliksem de baas: het pakket

Voordat we de meest relevante cursussen op een rij zetten, is het handig om ook alvast het pakket Bliksem de baas te downloaden. Het pakket bevat een aantal documenten met nuttige informatie, adviezen en tips:

  • Modelbeoordelingsrapport Aardingsvoorziening
  • Infobrochure Houd rekening met bliksem bij aanleg zonnepanelen
  • Klantbrochure Het juiste adres voor aanleg bliksembeveiliging
  • Vlog: word jij de nieuwe baas over bliksem?
  • Video: Bliksembeveiliging in de praktijk

Download het pakket Bliksem de baas...

Bliksemsnel aan de slag: de trainingen

Bliksembeveiliging, maar ook disciplines zoals aarding, overspanningsbeveiliging, kathodische bescherming en elektromagnetische compatibiliteit (EMC) zijn echte vakspecialismen. Installateurs actief op deze vakgebieden moeten daarvoor speciaal opgeleid worden. Daarom zetten we een aantal trainingen op een rij waarmee kwaliteit en veiligheid bij het plaatsen van bliksembeveiligingsinstallaties geborgd kan worden:


» Training Veiligheidsaarding volgens de NEN 1010
Deze cursus behandelt de belangrijkste vormen van veiligheidsaarding die in NEN 1010 voorkomen. 

» Training Inwendige bliksembeveiliging, onverspanningsbeveiliging
Deze cursus geeft inzicht in het ontwerpen, bouwen en inspecteren van bliksembeveiliging- en overspanningsbeveiliginginstallaties.

» Training Uitwendige bliksembeveiliging
Leer bliksembeveiligingsinstallaties ontwerpen, bouwen en inspecteren.

» Training Risicomanagement voor bliksembeveiliging
Deze cursus is gericht op adviseurs en ontwerpers van bliksembeveiliging. Leer hoe je goed advies geeft over verantwoorde bliksembeveiligingsinstallaties.

» Training Monteur aarding en bliksembeveiliging
In deze cursus leer je zowel theoretisch als ook praktisch alle kneepjes van het vak aardingsmonteur.

» Training opfris Monteur aarding en bliksembeveiliging 
Tijdens de cursus MABO worden monteurs die in het verleden de MABO hebben gevolgd, bijgepraat over deze wijzigingen in de regelgeving. Er wordt veel aandacht besteed aan het toepassen van deze nieuwe regels in de praktijk van de aardings- en bliksemmonteur. Waar nodig worden de relevante onderwerpen uit de MABO kort herhaald.

» Training Technicus aarding, bliksem- en overspanningsbeveiliging 
Met deze cursus leer je de technische kennis en vaardigheden voor het installeren en ontwerpen van bliksembeveiliging- en aardinginstallaties.

» Training opfris Technicus aarding, bliksem- en overspanningsbeveiliging  (TAB & TAO) 
Deze cursus heeft als doel je de veranderingen van de norm NEN EN IEC 62305 bij te brengen.

Subsidieregelingen

Installatiebedrijven, aangesloten bij Wij Techniek, kunnen gebruik maken van een scholingsvoucher of krijgen een deel van de opleiding vergoed. Ook de overheid biedt kansen op tegemoetkomingen in de opleidingskosten. Meer informatie hierover vind je op het platform Energietransitie door installateurs.

Certificering en aanbeveling inspecties

Als bedrijf houd je je bezig met ontwerp, installatie en onderhoud van bliksembeveiligingssystemen, aardingssystemen en overspanningsbeveiliging. Voor de juiste certificering dient te worden voldaan aan de eisen in BRL 1201 Ontwerpen, leveren en installeren van bliksembeveiligingsinstallaties. Deze BRL bestrijkt het gehele traject rondom een bliksembeveiligingsinstallatie van aanvraag, opname, ontwerp & uitvoering en oplevering. Ook heeft de BRL betrekking op uitbreiding van bestaande installaties. Lees meer over Bliksembeveiliging & Certificering...

De internationale norm voor bliksembeveiligingsinstallaties (EN-IEC 62305) beveelt een periodieke inspectie van bliksembeveilingsinstallaties aan. In een aantal situaties is deze norm zelfs verplicht. Ben je werkgever? Dan schrijft de Arbowet voor dat je werknemers een veilige en gezonde werkplek moet bieden. Bij ongevallen door blikseminslag moet je aantonen dat je hebt voldaan aan de zorgplicht. De toepassing van de norm versterkt de bewijslast. Lees meer over NEN-EN-IEC 62305...

Pakket Bliksembeveiliging

Download het pakket Bliksem de baas. Het pakket bevat een aantal documenten met nuttige informatie, adviezen en tips.

Download het pakket