
Alles over calculeren, begroten en de Calculatietijdnormen
Calculeren kun je leren. Want elke ondernemer in de installatiebranche weet dat het maken van betrouwbare, goed onderbouwde calculaties en begrotingen de basis vormt van een winstgevend project. Om ondernemers, calculators en werkvoorbereiders hiermee goed op weg te helpen hebben we samen met onze leden (werkgroep B&C) 'De Techniek Nederland Calculatiemethode' en de 'Calculatietijdnormen' ontwikkeld.
Techniek Nederland Calculatiemethode
De Techniek Nederland Calculatiemethode is uitgegroeid tot dé methodiek om mee te calculeren en wordt structureel toegepast in de gehele keten; onderwijs, opdrachtgevers, adviseurs en installatiebranche.
Deze pragmatische calculatiemethode bestaat uit twee belangrijke onderdelen:
- Leerlijn Calculeren & Begroten
- Calculatietijdnormen (in de vorm van handboeken, databestanden, downloads, etc)
Leerlijn Calculeren & Begroten
De leerlijn bestaat uit een basiscursus en een aantal aanvullende cursussen waarmee je realistische calculaties en begrotingen leert opstellen. En simpel toe te lichten. Hierdoor kan je snel en onderbouwd calculeren binnen verschillende contractvormen en calculaties gemakkelijk uitleggen én verdedigen. Om uiteindelijk te komen tot zakelijk gezonde projecten en in het werk beter te sturen op winst.
De leerlijn Calculeren & Begroten bestaat uit de opleidingen:
- de basiscursus Calculeren - omgaan met kentallen en calculatienormen
- de cursus Levensduurkosten - meerkosten van installaties tijdens levensduur
- de cursus Tendermanagement - offertes maken met meerdere partijen
- de workshop Van kostprijs naar winst/rendementsverbetering - calculeren strategisch bekeken
Calculatietijdnormen
Calculatietijdnormen zijn tijdsnormen voor een breed scala aan elektrotechnische, werktuigkundige en sanitaire installatiewerkzaamheden. De normen helpen heel erg bij het maken van calculaties, maar zijn ook geschikt voor de planning van werkzaamheden en de werkregeling. De aanpak is uiterst geschikt voor het calculeren van technische installaties in utilitaire gebouwen zoals kantoren, scholen, bedrijfsgebouwen en verpleeg- en verzorgingsinrichtingen.
Hieronder tref je verschillende gratis en betaalde producten waarmee je vandaag nog aan de slag kunt met het correct calculeren en het toepassen van calculatietijdnormen in je projecten en processen.
Alle producten op een rij
Print versies
- Handboek Calculatie Elektrotechniek print abonnement
- Handboek Calculatie Elektrotechniek print exemplaar
- Handboek Calculatie Klimaat & Sanitair print abonnement
- Handboek Calculatie Klimaat & Sanitair print exemplaar
Online versies

Techniek Nederland versus Gustav Ende
Jaarlijks wint de Techniek Nederland Calculatiemethode aan populariteit in gebruiksvriendelijkheid, actualiteit en volledigheid. Dat is niet zo gek, want we publiceren al ruim 40 jaar calculatietijdnormen voor het begroten van elektrotechnische installatiewerkzaamheden in de utiliteitsbouw. Dankzij deze ervaring kunnen we een methode aanbieden die niet alleen gebruiksvriendelijk is, maar ook nog eens heel erg compleet.
12 punten van vooruitgang
Zo stappen jaarlijks veel gebruikers over van de Gustav Ende methode naar de Techniek Nederland methode. Daarom sommen we graag de voornaamste verschillen tussen beide methoden nog een keer op, zodat ook jij de juiste keuze kunt maken die past bij je ambitie en organisatieprocessen. Je projecten zullen je dankbaar zijn.
4 redenen waarom onze Calculatietijdnormen abonnementen zo handig zijn!
- Altijd up-to-date
- 24/7 toegang tot de tijdnormen
- bruikbaar op meerdere apparaten tegelijkertijd
- Volledig gestoeld op de Techniek Nederland Calculatiemethode

Begroten en calculeren
Op deze pagina vind je de agenda, data van opleidingen en cursussen en een overzicht van producten.
Aanbesteden is ook calculeren, maar toch een vak apart
Aanbesteden is het inkoopproces waarbij de opdrachtgever partijen uitnodigt om een aanbod te doen. In het aanbod staat o.a. welke prijs het bedrijf voor de uitvoering van de opdracht vraagt. Aanbestedingscentrum Techniek Nederland is een onafhankelijke partij en kan juist daardoor de aanbestedende dienst op onjuistheden wijzen. Aanbestedingscentrum Techniek Nederland slaat bovendien een brug tussen installatiebedrijven, de aanbestedende partijen en andere partners in de bouwkolom als het gaat om aanbestedingsreglementen en de gevolgen ervan voor de dagelijkse praktijk.
Bijscholing op het gebied van aanbesteden
Workshop "bouw en/of aanbestedingsrecht"
Een praktische workshop aan de hand van theorie, casusposities en stellingen over bouw- en/of aanbestedingsrecht. Dit kan zowel de basis zijn als verdiepend of op maat gemaakt op basis van eigen voorbeelden van het bedrijf.
Workshop basis UAV 2012
In de workshop wordt ingegaan op diverse onderwerpen relevant voor de offertefase, werkvoorbereidingsfase en uitvoeringsfase. Naast een introductie en toelichting over de systematiek van de UAV wordt er aandacht besteedt aan onderwerpen die van invloed zijn op het realiseren van een geslaagd (winstgevend) project. Meer informatie.
Workshop basis UAV-GC 2025
In de workshop wordt ingegaan op diverse onderwerpen relevant voor de offertefase, werkvoorbereidingsfase en uitvoeringsfase. Naast een introductie en toelichting over de systematiek van de UAV-GC wordt er aandacht besteedt aan onderwerpen die van invloed zijn op het realiseren van een geslaagd (winstgevend) project. Meer informatie.
Workshop projectbeheersing en onderhanden projecten
Deze workshop bevat de nodige praktische tips vanuit onze ervaring met de inrichting van projectadministraties bij installateurs en de accountantscontroles bij middelgrote installatiebedrijven. Data in 2025.