Installatieverantwoordelijkheid 1600X900

Installatieverantwoordelijkheid: Wat je moet weten en hoe je het goed aanpakt

Steeds vaker krijgen installatiebedrijven te maken met de vraag of ze de ‘installatieverantwoordelijkheid’ op zich willen nemen. Maar is dat wel verstandig? Wat betekent het precies, welke risico’s zijn eraan verbonden, en hoe kun je dit op een juiste manier realiseren?

Het is cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over wat installatieverantwoordelijkheid inhoudt, voordat je akkoord gaat. Zonder een helder begrip van de verantwoordelijkheden en de mogelijke risico’s, kan het zomaar zijn dat je als installateur in een lastige positie terechtkomt. Het is daarom essentieel om duidelijke afspraken te maken met de opdrachtgever. Een open gesprek en zorgvuldig vastgelegde afspraken vormen de basis voor een verantwoorde aanpak van installatieverantwoordelijkheid.

Gratis pakket Installatieverantwoordelijkheid

Om jou te helpen op een correcte manier om te gaan met installatieverantwoordelijkheid en de vragen van jouw klanten hierover te beantwoorden, heeft Techniek Nederland een speciaal Pakket Installatieverantwoordelijkheid samengesteld:

  • Handleiding Eerste hulp bij Installatieverantwoordelijkheid: Een praktische gids die je helpt de basisprincipes te begrijpen.
  • Beslissingenmatrix Installatieverantwoordelijkheid: Hulpmiddel om te bepalen of je de verantwoordelijkheid wel of niet moet accepteren.
  • Formulier Vastlegging afspraken Installatieverantwoordelijkheid: Voor het correct vastleggen van afspraken met de opdrachtgever.
  • Checklist Onderdelen offerte Installatieverantwoordelijkheid: Zorgt ervoor dat alle belangrijke punten in je offerte zijn opgenomen.
  • Formulier Aanwijsbeleid: Voor het formeel aanwijzen van een installatieverantwoordelijke binnen je bedrijf.

Dit pakket bevat een reeks handige documenten en checklists waarmee je direct aan de slag kunt om installatieverantwoordelijkheid binnen jouw organisatie goed te borgen. Download het pakket vandaag nog en zorg dat je goed voorbereid bent.

Pakket Installatieverantwoordelijkheid

Ontdek wat installatieverantwoordelijkheid inhoudt, de risico's, en hoe je deze verantwoordelijkheid correct op je neemt. Download ons gratis informatiepakket!

Download het pakket
  • Wat is een installatieverantwoordelijke?

    Een installatieverantwoordelijke (IV’er) is iemand die is aangewezen voor de bedrijfsvoering van elektrische installaties en arbeidsmiddelen. Vaak zijn dit werknemers binnen het bedrijf. Alle aangewezen personen moeten officieel in een aanwijzingsformulier worden vastgelegd. De eindverantwoordelijke ondertekent dit formulier en het bijbehorende beleid. Indien er geen IV’er is aangewezen, gaat de wet ervan uit dat de werkgever deze verantwoordelijkheid zelf draagt.

    Installatieverantwoordelijkheid Downloadpagina 1600X900
  • Bijscholing

    Aan welke eisen moet een installatieverantwoordelijke voldoen?

    Een installatieverantwoordelijke (IV’er) moet minimaal een middelbare vakopleiding in energietechniek hebben. Dit kan worden aangevuld met aanvullende opleidingen of cursussen. Samen met onze partner SBK bieden wij de Training NEN3140/NEN1010 Inspectietechnieken installatieverantwoordelijke aan met ledenkorting. Deze training is gericht op medewerkers die toezicht houden op elektrische laagspanningsinstallaties en/of inspecties uitvoeren, zoals inspecteurs, installatieverantwoordelijken en toezichtverantwoordelijken.

    Scholing opleiding - 2835
  • NEN 3140:

    De correcte wijze van installatieverantwoordelijkheid

    De NEN 3140-norm is essentieel voor het vastleggen van installatieverantwoordelijkheid, een praktische vertaling van de Arbeidsomstandighedenwet en het Arbeidsomstandighedenbesluit voor elektrische installaties en arbeidsmiddelen. De werkgroep Installatieverantwoordelijkheid (IV) heeft op basis van deze norm vragen opgesteld om duidelijkheid te scheppen en concrete afspraken met opdrachtgevers mogelijk te maken. Dit helpt je om de verantwoordelijkheid correct te organiseren en vast te leggen binnen je organisatie.

    Sticker NEN3140