4 Meldingsberichten Gevaarlijke Situaties
Home Meldingsplicht gevaarlijke CO-situaties

Vanaf de inwerkingtreding van de wettelijke certificering is elk installatiebedrijf verplicht om bij de gemeente en de Certificerende Instelling melding te maken als in een ruimte een koolmonoxidewaarde van meer dan 20 ppm wordt gemeten. Dit is verplicht volgens artikel 1.38 van het Bouwbesluit 2012. Een CO-waarde boven 20 ppm kan wijzen op een gevaarlijke situatie voor de bewoners of gebruikers, wat voor de gemeente aanleiding kan zijn om handhavend op te treden. Handel volgens deze regelgeving handelt en voorkom gevaarlijke situaties.

Gewenning 

Met diverse leden van Techniek Nederland hebben wij gesproken over het doorgeven van deze meldingen aan de gemeente. Nog lang niet iedere gemeente is op de hoogte van deze procedure. Door het sturen van de meldingen, worden ze echter wel geattendeerd op deze verantwoordelijkheid. Het is een gewenning voor de installateurs én de gemeentes, zo lijkt het. Techniek Nederland adviseert wel om dit werkproces snel in te regelen.

Hoe stuur ik een melding gevaarlijke situatie? 

Je kunt voor de meldingen het Word formulier “Meldingsbericht Gevaarlijke situaties” gebruiken en per mail toesturen aan het jou bekende emailadres van de gemeente (zie de website van de betreffende gemeente): Dit formulier kun je hier downloaden

Techniek Nederland heeft de e-mailadressen voor de meldingen per gemeente voor je in een Excel bestand opgenomen. Dit bestand kan je hier downloaden.

Voor leden van Techniek Nederland is ook de Techniek Nederland Formulierenapp uitgebreid met een digitaal formulier en een mailbericht. Je kunt met je Techniek Nederland gebruikersnaam en wachtwoord van de website, ook inloggen in deze applicatie: De link hiervoor is: https://formulierenapp.fgoplus.nl/formulieren/nieuw/FGO00002 (Formulier Melding Onveilige Situatie Gas). Indien je het digitale formulier (melding onveilige situatie gas) opstart, kun je de diverse gegevens invullen en bij afsluiting kiezen om het formulier te sturen aan het Bevoegd Gezag van de gemeente van jouw keuze en de Certificerende Instelling.  

Met de softwareleveranciers zijn wij ook in gesprek dat installateurs vanuit de softwarepakketten deze berichten kunnen sturen. Dit is onderhanden werk.

Wie stuurt de melding? 

Afhankelijk van de afspraken binnen je bedrijf, stuurt de WerkVerantwoordelijke (projectleider, werkvoorbereider), of de monteur zélf, het formulier. Aangezien het versturen en opvolgen hiervan tijd en aandacht vraagt, lijkt het een goed advies om dit vanuit kantoor te doen. Zelfstandigen zullen dit uiteraard zelf moeten doen.

Boek Tnpaars Rgb

De praktische afspraken voor meldingen zijn vastgelegd in het handelingsprotocol voor de installateur.

Webinar Elektrotechniek aarding vervangen
Neem contact op