Handen schudden bouwhelm - 5500

Zorg voor duidelijkheid: Stel een klachtenregeling op

Om een veilige werkomgeving te behouden, is het belangrijk dat er een duidelijke klachtenregeling is. Techniek Nederland heeft voor haar leden een handig voorbeeld opgesteld. Hierin staat precies hoe een klacht kan worden ingediend, hoe deze moet worden behandeld, welke termijnen gelden en hoe de rechten van alle betrokkenen worden gewaarborgd. Zo weten alle partijen wat ze kunnen verwachten tijdens het vaak spannende en onzekere proces van een klacht.

Wie zit er in de klachtencommissie?

Bij het opstellen van een klachtenregeling is het ook belangrijk om na te denken over de klachtencommissie. Deze commissie, benoemd door de werkgever, is verantwoordelijk voor het behandelen van klachten over ongewenst gedrag en doet hier uitspraak over. De commissie bestaat uit drie personen, waarvan minimaal één ervaring heeft met arbeidsrecht en bij voorkeur ook met het behandelen van ongewenste omgangsvormen.

Je kunt ervoor kiezen om een interne klachtencommissie samen te stellen of een externe commissie aan te stellen als de expertise intern niet aanwezig is. Dit kan ook helpen om de onafhankelijkheid van de procedure te waarborgen.

Waarom een klachtenregeling belangrijk is:

Een goede klachtenregeling zorgt ervoor dat problemen rondom ongewenste omgangsvormen snel worden aangepakt en niet blijven sudderen. Dit voorkomt escalatie en zorgt ervoor dat medewerkers zich weer veilig voelen op de werkvloer. Daarnaast biedt de procedure duidelijkheid voor iedereen: de klager, de beklaagde en de klachtencommissie. Vooral bij gevoelige kwesties rondom ongewenst gedrag is deze duidelijkheid cruciaal.

Voorbeeld klachtenregeling

Gebruik de voorbeeld klachtenregeling van Techniek Nederland om duidelijkheid te creëren.

Download de klachtenregeling