Financiering
Home Nieuws 2022 Nieuws over RVU en indexatie pensioen

Een van de cao-afspraken is de regeling vervroegd uittreden (RVU, ook wel zware beroepenregeling genoemd). Werknemers kunnen zich vanaf 1 januari 2023 voor deze regeling aanmelden. De eerste uitkeringen worden dan vanaf 1 april 2023 uitbetaald.

Wat houdt de RVU in?

Met de RVU kunnen werknemers met een zwaar beroep maximaal 36 maanden voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken. De werknemer ontvangt dan een uitkering van € 1.874 bruto per maand (bedrag voor het jaar 2022). Dit bedrag wordt jaarlijks verhoogd door de overheid, het bedrag voor het jaar 2023 is nog niet bekend. Deeltijders ontvangen dit bedrag naar rato.

Voor wie geldt de RVU?

Werknemers met een bruto maandloon tot € 3.897 (dit bedrag wordt periodiek verhoogd met de cao-loonsverhogingen). Werknemers met een hoger maandinkomen dan de genoemde € 3.897 kunnen in aanmerking komen wanneer ze regelmatig (1 jaar voorafgaande aan de aanmelding voor de regeling) in ploegendienst of in consignatiediensten hebben gewerkt.

Aanmelden

Werknemers kunnen zich vanaf 1 januari 2023 voor deze regeling aanmelden. Meer informatie is te vinden op de website die speciaal voor de RVU Metaal & Techniek is opgesteld.

Werkgevers zijn voor deze regeling een heffing verschuldigd van 0,25% van de loonsom Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv). Deze heffing is vanaf 1 januari 2023 verschuldigd. De eerste uitkeringen worden vanaf 1 april 2023 uitbetaald.

PMT indexeert de pensioenen met 4,2%

Het bestuur van PMT heeft besloten de pensioenen te verhogen met 4,2%. De indexatie wordt per 1 januari 2023 doorgevoerd. Voor de gepensioneerden betekent dit een verhoging van de pensioenuitkering. En voor de werknemers met een nog niet ingegaan pensioen betekent het een verhoging van de aanspraken die zijn opgebouwd over alle voorgaande jaren tot en met december 2022.

Neem contact op