Reparatie Detailhandel 1600X900
Home Nieuws 2024 EEA-coalitie van start om circulariteit te versnellen

Veel elektrische en elektronische apparaten in Nederland worden te vroeg afgedankt als e-waste. In het Nationaal Programma Circulaire Economie van het ministerie van IenW is levensduurverlenging als een van de speerpunten benoemd om te komen tot een circulaire economie. Om de transitie vanuit de branche te versnellen is in 2023 de EEA-coalitie opgericht.

In dit samenwerkingsverband werken op dit moment twintig organisaties samen, waaronder de elektrotechnische detailhandel, reparatiebedrijven, producenten en kennisinstellingen. Ook Techniek Nederland is aangesloten bij dit initiatief. Er zijn verschillende projecten gedefinieerd die relevant zijn voor de leden van Techniek Nederland, waaronder:

  • Promotie van het Keurmerk Refurbished
    Er wordt een campagne ontwikkeld die het keurmerk onder de aandacht brengt bij refurbishers, consumenten en het bedrijfsleven.

  • Uitwerken van klantreis elektronica reparatie
    Deze klantreis maakt inzichtelijk welke stappen de consument moet doorlopen bij reparatie en waar mogelijkheden liggen om de keuze voor reparatie makkelijker te maken.

  • Aandacht voor onderhoud van producten
    Met onderhoudskaarten voor diverse productgroepen worden consumenten geïnformeerd over het belang van onderhoud van producten en hoe ze daar zelf voor kunnen zorgen. 

Vanaf begin 2025 zal de EEA-Coalitie gesubsidieerd worden door de RVO. Zij stellen 4 jaar lang een ketenregisseur ter beschikking die de samenwerking tussen partijen gaat faciliteren met het oog op resultaat. Via onze website houden we jullie hiervan op de hoogte.

Wil je meer weten over EEA-Coalitie? Neem dan contact op met Martin Hof, branchemanager consumentenelektronica bij Techniek Nederland.

Neem contact op