UV05837 Reparatie iphone detailhandel - 1600
Home Nieuws 2024 Europese Raad keurt richtlijn recht op reparatie definitief goed

Op 30 mei 2024 zette de Europese Raad de laatste stap in het wetgevingsproces voor de richtlijn ‘Right to repair’. Na deze goedkeuring van de Europese Raad treedt de richtlijn in werking zodra deze (vertaald in alle officiële Europese talen) in het Publicatieblad van de Europese Unie verschijnt. Daarna heeft Nederland en alle andere EU-lidstaten 24 maanden de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

Reparatie wordt een recht

Het weggooien van repareerbare goederen heeft een enorme impact op het milieu; zo'n 35 miljoen ton afval/AEEA per jaar in de EU. Het recht op reparatie is één van de belangrijke stappen in het kader van de Europese Green Deal om een circulaire economie te hebben in 2050. Repareren van apparaten is een logisch en makkelijk haalbaar onderdeel voor de beoogde circulaire of duurzame economie. Fabrikanten van (huishoudelijke) apparaten als wasmachines, stofzuigers en telefoons worden verplicht de producten te repareren als de klant dat wil.

Het recht op reparatie maakt het voor consumenten simpeler en aantrekkelijker om hun huishoudelijke apparaten te laten repareren, ook na het verstrijken van de garantietermijn. Ze krijgen aanvullende rechten rondom reparatie, bijvoorbeeld met leen-apparaten tijdens reparatie of een vervangend opgeknapt exemplaar. Ook krijgen consumenten en reparatiebedrijven beter toegang tot reserveonderdelen, gereedschappen en reparatie-informatie.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de pagina Recht op reparatie.

Recht op reparatie in Nederland

Naar verwachting zal in het najaar van 2026 het recht op reparatie geïmplementeerd worden in Nederlandse wetgeving, vermoedelijk als onderdeel van het consumentenkooprecht. Techniek Nederland is groot voorstander van het recht op reparatie, als belangrijke aanvulling op Ecodesign-richtlijn, omdat het de repareerbaarheid en hergebruik van apparaten verbetert. De komende tijd werken we in overleg met alle betrokken lidbedrijven en andere partijen verder aan het Nationaal Reparateursregister. En met leden en de betrokken ministeries en inspectie gaan we in gesprek voor een vlotte invoering van het recht op reparatie in de Nederlandse wetgeving.

Tegelijk blijft alle aandacht uitgaan naar het behalen van toekomstbestendige bedrijfsvoering in de circulaire economie, van productie, verkoop, hergebruik en reparatie of refurbishen tot en met (circulaire) inzameling van AEEA/e-waste. Afgifteplicht (via fabrikanten) met als enig doel het inzamelen voor recycling past niet bij onze circulaire ambities en de ruimte die ondernemers moeten hebben voor reparatie en hergebruik van onderdelen.

Lees eerdere nieuwsberichten over recht op reparatie terug:

Neem contact op