Zonnepanelen Monteren
Home Nieuws 2024 Mogelijk AFM-vergunning nodig voor verhuur zonnepanelen met koopoptie

Bedrijven die zonnepanelen aan consumenten verhuren met koopoptie, hebben in bepaalde gevallen een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wanneer de huur van zonnepanelen feitelijk ‘huurkoop’ is, is namelijk sprake van het aanbieden van krediet zoals bedoeld in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Voor het aanbieden van consumptief krediet is een vergunning van de AFM nodig. Om de duurzaamheidstransitie te ondersteunen is het voor de AFM belangrijk dat het aanbieden van zonnepanelen gebeurt in een gelijk speelveld.

Huurkoop is een vorm van consumptief krediet

Er zijn installateurs die zonnepanelen aanbieden op basis van huur (in de praktijk ook wel ‘lease’ genoemd) of huurkoop. Bij een huurkoopovereenkomst betaalt een consument voor de zonnepanelen in termijnen en wordt daarna eigenaar. Dat kan zijn als alle termijnbetalingen zijn voldaan, of wanneer in aanvulling daarop een bedrag ter overname van de zonnepanelen is betaald. Ook huurovereenkomsten kunnen bepaalde elementen bevatten waardoor feitelijk toch sprake is van huurkoop. Als een huurovereenkomst (1) een koopoptie bevat én (2) de intentie heeft het eigendom uiteindelijk over te laten gaan op de consument, is sprake van huurkoop en niet van gewone huur. Huurkoop is een vorm van koop op afbetaling en daarmee een vorm van consumptief krediet.

AFM-vergunning nodig bij huurkoop 

Huurkoop wordt gereguleerd door de Wet op het financieel toezicht (Wft). Bedrijven die via een huurkoopovereenkomst zonnepanelen aanbieden aan consumenten moeten een AFM-vergunning hebben voor het aanbieden van krediet.

Niet alleen sommige aanbieders van zonnepanelen maken gebruik van huurkoopconstructies. Ook andere apparatuur, zoals zonneboilers en warmtepompen wordt in sommige gevallen via huurkoop aangeboden. Ook daarvoor geldt dat wanneer sprake is van huurkoop, een vergunning voor het aanbieden van krediet is vereist. Aanbieders van verhuur met een koopoptie moeten zelf nagaan of zij een vergunning nodig hebben voor het aanbieden en beheren van consumptief krediet.

Indicatoren voor huurkoop

Op de website van AFM staat uitgebreide informatie over wanneer sprake is van huurkoop. Er zijn twee belangrijke indicatoren:

  • Als er sprake is van een overeenkomst waarbij de overnamesom, aan het einde of gedurende de looptijd, dusdanig laag is (beduidend minder dan de economische waarde), dat een weldenkend mens de overnamesom betaalt. De facto is er in die gevallen sprake van de intentie tot overdracht. De voorwaarden zijn immers zodanig dat de overeenkomst op een overdracht gericht is.
  • De tweede vorm is een overeenkomst met een verplichting tot koop of met een automatische eigendomsovergang.

Wanneer is er geen vergunningplicht?

De vergunningplicht voor het aanbieden van krediet geldt alleen voor aanbieders die goederen aanbieden op basis van huurkoop, waaronder ook huur valt die feitelijk neerkomt op huurkoop. Als de overeenkomst voor de huur van goederen ‘gewone’ huur is, zonder koopoptie en niet gericht op eigendomsoverdracht, is geen vergunning van de AFM vereist. Op de website Huurkoop staat meer informatie.

Aanvullende fiscale verplichtingen

Houd er rekening mee dat er fiscaal nog aanvullende eisen gelden. Zo kun je een product niet verder afschrijven dan tot een vastgesteld minimumpercentage en moet het restwaarderisico bij de aanbieder blijven. Wanneer u niet aan de fiscale verplichtingen voldoet loopt u kans op een forse boete.

Vergunning aanvragen of meer informatie?

Heeft u een vergunning nodig voor uw dienstverlening? Op de website van AFM staat meer informatie over het aanvragen van een vergunning.  Houdt u er bij de aanvraag rekening mee dat de praktijk leert dat een vergunningaanvraag minimaal 13 weken duurt. Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket. Dat kan per e-mail: ondernemersloket@afm.nl of via het contactformulier.