UV01584 Overleg
Home Nieuws 2024 Sociale Partners maken afspraken over de nieuwe pensioenregeling Detailhandel

De nieuwe regels voor pensioen - de Wet toekomst pensioenen - is op 1 juli 2023 ingegaan. Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2027 de tijd om de nieuwe pensioenregeling in te voeren. De werkgevers- en werknemersorganisaties (sociale partners) hebben afspraken gemaakt over de nieuwe pensioenregeling en hoe deze overgang eruit kan zien.

Deze afspraken staan in het transitieplan Transitieplan PPD nieuwe pensioenregeling PF Detailhandel pensioenfondsdetailhandel.nl. Het bestuur van Pensioenfonds Detailhandel gaat beoordelen of deze afspraken kunnen worden uitgevoerd.

Belangrijk is dat de premie op het huidige niveau gehandhaafd wordt, namelijk 24,75% van de pensioengrondslag. Daarbij blijft de verdeling van de premie tussen werkgever en werknemer ook gelijk.

Werknemers vanaf 31 jaar die nadeel van het nieuwe stelsel ondervinden worden daarvoor gecompenseerd. Verder is er een solidariteitsreserve van 5% die voornamelijk gebruikt zal worden om de uitkeringen van gepensioneerden zoveel als mogelijk te beschermen.

Op het moment dat de nieuwe pensioenregeling ingaat, is de hoogte van de dekkingsgraad belangrijk. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen van Pensioenfonds Detailhandel en de waarde van alle pensioenen die op dat moment en in de toekomst uitgekeerd moeten worden op het moment dat de nieuwe pensioenregeling start.

Uitgangspunt is dat alle pensioenen in de nieuwe pensioenregeling minstens gelijk zijn aan die van voor het moment van de overgang naar de nieuwe pensioenregeling.

Bij een dekkingsgraad van 112% kunnen:

  • Alle pensioenen gelijk blijven aan het moment van vóór de overgang naar de nieuwe pensioenregeling.
  • Kan de compensatie volledig worden betaald.
  • Is de solidariteitsreserve volledig gevuld.

Is de dekkingsgraad op het moment van de overgang (1 januari 2026) naar de nieuwe pensioenregeling hoger dan 112%? Dan wordt het extra vermogen verdeeld over de pensioenkapitalen van alle deelnemers. De dekkingsgraad per eind juni 2024 bedraagt 124,7%.

Samenvattingen van het transitieplan

Ook heeft Pensioenfonds Detailhandel samenvattingen gemaakt van het transitieplan. Een voor deelnemers Samenvatting-Transitieplan-Deelnemers.pdf en een voor werkgevers & administratiekantoren Samenvatting-Transitieplan-Werkgevers-Administratiekantoren.pdf. De beoogde overgangsdatum van Pensioenfonds Detailhandel naar de nieuwe pensioenregeling is 1 januari 2026.

Neem contact op