Infra 1600X900
Home Nieuws 2024 Taskforce Infra 3.0: advies over vervangingsopgave bruggen, sluizen en tunnels

De komende jaren staat Rijkswaterstaat (RWS) voor de immense uitdaging van vervanging en renovatie van bestaande bruggen, sluizen en tunnels. De Taskforce Infra richt zich de komende jaren op adviezen over deze vervanging en renovatie. Op 1 april is deze Taskforce 3.0 officieel van start gegaan. Diverse marktpartijen, waaronder Techniek Nederland, werken hierin samen met RWS. We behartigen hierin de belangen van onze leden en de branche.

Sinds 2019 vormen de markt (diverse branches waaronder Techniek Nederland) en RWS een Taskforce Infra. Dit overlegplatform begon met de stikstofcrisis en de coronapandemie als aanleiding (versie 1.0). In 2020 verschoof de focus naar het thema vitale infrasector (versie 2.0), waarbij de centrale vraag was hoe RWS van een "markt tenzij"-benadering kon overgaan naar een "samen met de markt"-benadering. Eind 2023 werd deze transitie formeel afgerond, waarna werd geëvalueerd of de taskforce nog bestaansrecht had. Het antwoord was volmondig ja.


De grote opgave rondom de vervanging en renovatie van het huidige areaal aan kunstwerken van RWS de komende jaren gaf hier directe aanleiding voor. Geconcludeerd is dat het op de huidige manier van werken onhaalbaar is om dit met de beschikbare marktcapaciteit voor elkaar te krijgen. Het moet dus anders, maar hoe? De Taskforce Infra gaat de komende jaren de vervanging & renovatie opgave centraal stellen in hun adviezen. Daarnaast blijven thema’s zoals verdienmodellen, assetmanagement en IA & digitalisering op de agenda staan vanwege hun directe relatie met vervanging en renovatie.

Gebaseerd op positieve ervaringen met de Taskforce Delta technologie, wordt dezelfde organisatievorm gehanteerd. Onder leiding van een onafhankelijke voorzitter, werken themagroepen aan concrete doelen en is er een platform V&R binnen de Taskforce. Dit platform bestaat uit een basisteam met drie expertgroepen (bruggen, sluizen en tunnels). De Taskforce formuleert de vraagstukken die dit platform verder uitwerkt. Techniek Nederland is vertegenwoordigd in de Taskforce, het platform en de themagroepen om de belangen van onze branche te behartigen.

We houden je via deze nieuwsbrief op de hoogte van de voortgang. Bezoek ook de website Taskforce Infra | Vitale infrasector voor meer informatie.

Neem contact op