Tijdens het laatste webinar van 12 maart hebben we belangrijke inzichten gedeeld. We merken dat er momenteel weinig vragen zijn, omdat de meeste projecten reeds een vergunningsaanvraag voltooid hadden voor 1 januari 2024. Echter, verwachten we een toename in vragen in de nabije toekomst. Vooral omdat nieuwe projecten die onder gevolgklasse 1 vallen en vergunningsplichtig zijn, nu onder de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) vallen.
Inzichten van experts
We hadden het genoegen om inzichten te delen met experts van WKB-Expert, Kor Nederveen en Marcel Korn. Als gecertificeerde kwaliteitsborgers boden zij hun perspectief op de recente ontwikkelingen, een visie die Techniek Nederland deelt. Hun rijke ervaring als toezichthouders voor prominente gemeenten heeft hen goed voorbereid op de komende projecten. De bijeenkomst benadrukte hoe installateurs voorbereid zijn op de veranderingen, door proactieve controles uit te voeren en te zorgen voor een vlekkeloze dossieroverdracht. Een voorbeeld van een aanpak is het project van Van Hoften, Sankomij en LKS, waarbij het maken van gedetailleerde foto's de eerste stap was naar het creëren van een betrouwbaar dossier. Deze methodiek zorgt ervoor dat alle relevante informatie overzichtelijk en eenvoudig gedeeld kan worden.
Betrokkenheid en toekomstplannen
Met een deelname van meer dan 200 belangstellenden werd duidelijk dat er een sterke behoefte is aan informatie en duidelijkheid over de Wet Kwaliteitsborging. Het webinar bood een handig stappenplan voor organisaties die aan de slag willen met digitalisering. De positieve feedback met 85% van de deelnemers die het webinar nuttig vonden, en een grote meerderheid die aangaf binnenkort actief te worden met Wkb, benadrukt het belang van dit onderwerp. Het aansluiten bij het BORIS-netwerk en het verkennen van de digiscan worden sterk aanbevolen om de transitie naar nieuwe werkwijzen te vergemakkelijken.
Nuttige links
- WKb informatie centraal
- Kwaliteitsborger praktijkervaring: www.wkb-expert.nl
- Terugkijklink webinar op YouTube
- Beschikbare tools: www.digiscantechniek.nl