Bedrijfsauto 1600X900
Home Nieuws 2024 Zero-emissiezones: centraal loket voor ontheffingen

Als je voertuig een emissieklasse van 4 of lager heeft, dan heeft deze geen toegang tot de komende zero-emissiezones. Er zijn echter uitzonderingen mogelijk waarbij je voor vrijstellingen en ontheffingen in aanmerking kunt komen. Een vrijstelling wordt automatisch toegekend op basis van je kenteken. Voor een ontheffing, of deze nu landelijk of gemeentelijk is, moet je zelf een aanvraag indienen. Dit kan via een centraal loket dat geopend is bij het RDW.

Eén centraal loket voor ontheffingen

Vanaf 1 juli 2024 kun je ontheffingen, voor een dag of voor langere tijd, online aanvragen via www.rdw.nl/ontheffing-zero-emissie. Op deze website vind je ook meer informatie over de voorwaarden en documenten die je moet aanleveren.

Deze 9 ontheffingen zijn er

Veel leden van Techniek Nederland zijn bezig met de transitie, maar niet voor alle ondernemers was het de afgelopen jaren mogelijk om emissieloze voertuigen aan te schaffen. Hoewel de emissieloze voertuigen steeds beter betaalbaar worden, zijn vooral zwaardere voertuigen (nog) duur en zijn sommige materieelstukken nog niet beschikbaar in een emissievrije uitvoering. Daarom zijn er na overleg met de brancheorganisaties door het ministerie 9 ontheffingen voor de zero-emissiezones in het leven geroepen:

Landelijke ontheffingen Gemeentelijke ontheffingen
Ontheffing voor particuliere bedrijfs- en vrachtauto's Dagontheffingen
Ontheffing voor bedrijfs- en vrachtauto's die vanwege een handicap zijn aangepast Ontheffing op basis van de hardheidsclausule
Ontheffing voor plug-in hybride vrachtauto's Ontheffing voor bedrijfs- of vrachtauto's in verband met bedrijfseconomische omstandigheden
Ontheffing voor bijzondere voertuigen met een DET tot 13 jaar oud  
Ontheffing wegens lange levertijden  
Ontheffing voor voertuigen die niet emissieloos verkrijgbaar zijn  

Meer informatie is te vinden op www.opwegnaarzes.nl/ontheffingen. Als Techniek Nederland vinden we het belangrijk dat de ontheffingen zowel voor grote als kleine bedrijven goed toegankelijk zijn. We volgen dan ook nauwgezet de ontwikkelingen.

Informatie en advies

Wil je meer informatie over de zero-emissiezones, subsidies en mogelijkheden voor vrijstellingen en ontheffingen? Op deze pagina Bereid je voor op de zero-emissiezones vind je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Gemeentes die een zero-emissiezone invoeren stellen (kosteloos) een logistiek makelaar beschikbaar om vragen te beantwoorden en je te adviseren. Je vindt ze op de website van de gemeente, maar ook in het centrale overzicht per gemeente op Op weg naar ZES.

 

Neem contact op