Arthur Denissen startte in 1998 het elektrotechnisch installatiebedrijf Turific, gericht op horeca en bedrijven. Naast Turific is hij in 2017 gestart met het bedrijfsonderdeel Turific Duurzaam, dat zich bezighoudt met duurzame oplossingen. Vorig jaar nam Arthur deel aan een traject, waarin hij met beide bedrijfsonderdelen aan de slag ging. Hoe verhouden deze zich tot elkaar?
Dit traject gaf opening tot Bouw aan de Toekomst, waar Wij Techniek adviseur Daphne Achterberg samen met Arthur en Victor Rooijakkers, de operationeel manager, verdere stappen zet in de ontwikkeling van Turific.
Arthur: “Vorig jaar heb ik een traject gedaan met Techniekcoalitie Brabant. Daarin namen we onze beide bedrijfsonderdelen onder de loep. Dat gaf een heel verrassend beeld. Het zette me aan het denken hoe we zoveel mogelijk uit onze mensen konden halen. Breed inzetbaar, maar wel op de plaats die bij hen past.”
Bouw aan de toekomst als vervolgstap
Daphne: “De branchecoach die aan Turific gekoppeld is, wees Arthur op Bouw aan de Toekomst. Dat is voor Turific een hele mooie vervolgstap gebleken. We zijn met dit traject aan het verfijnen. Rolduidelijkheid, ontwikkeling van medewerkers, bewustwording. Waar het eerdere traject bedrijfsmatig ingestoken was, richten we ons nu op de zachte kant.
We zijn heel simpel begonnen: met een flap op de muur. Dit is Arthur, wat doet hij allemaal? Wie kan wat overnemen en waar moeten we aanvullen? Een heel mooi vervolg op wat door de Techniekcoalitie was opgezet. We kleuren nu de kleurplaat in. Doordat we het zo op de muur plakten werden dingen ook heel zichtbaar. Zoals de functie van HR-medewerker. Wat gaat die persoon doen en kunnen we gebruik maken van Techniek Nederland om daar cao- en juridische informatie te verzamelen?”
Veel te operationeel
“Ik was te lang met te veel verschillende dingen bezig”, geeft Arthur aan. “Veel te operationeel. Alles was gericht op de dagelijkse dingen. Aan de slag met deze ontwikkeling van ons bedrijf wilde ik een jaar of drie geleden al, maar ik kwam er gewoon niet aan toe. Dat is het wrange, op het moment dat je het het hardst nodig hebt, heb je zelf geen tijd om het te doen.”
Intussen kwamen er nieuwe mensen binnen bij Turific. Victor, als operationeel manager, maar ook de lang gezochte werkvoorbereider. Onder de nieuwe mensen zaten ook zij-instromers, voor hen is de adviseur arbeidsmarkt betrokken. Een van is vanuit het zij-instroomtraject een opleiding gestart.
Arthur: “Ik kan nu naar mijn klanten toe, als ik er niet ben loopt het gewoon door.” Victor vult aan “En doordat mensen beter weten wat hun taken zijn, is er veel rust en duidelijkheid ontstaan. En die rust intern vertaalt zich ook naar onze mensen buiten. Er kan veel efficiënter gewerkt worden.”
Ook voor kleinere bedrijven
Daphne: “Ook kleine bedrijven kunnen veel halen uit een traject als Bouw aan de Toekomst. Schrik niet van de term, het klinkt heel groot, maar een vraag kan ook klein en compact zijn. We komen echt niet met een heel circus op de parkeerplaats. Dit traject is altijd maatwerk. De insteek is bijna overal gelijk: het gaat eigenlijk overal over toekomstbestendige bedrijven en wendbare medewerkers als belangrijkste schakel. Medewerkers die in beweging komen en blijven en werkgevers die het belang inzien van investeren in de factor mens.”
Vervolg met de Vakbus
Daphne: “Over twee weken komt de Vakbus naar Turific. Het thema: waar sta jij in 2030? Ik spreek dit van tevoren door met de workshopleider, zodat de inhoud aansluit bij het traject wat we aan het doen zijn. De Vakbus richt zich op de ontwikkeling van alle medewerkers, daarna bieden we hen een gesprek met onze ontwikkelcoach aan. We zorgen er samen voor dat de thema’s ontwikkeling, wendbaar maken en behoud van mensen een plek krijgen in de organisatie zodat deze zich blijven doorontwikkelen.
Na de Vakbus gaan we de volgende stap zetten. Wat we in zijn algemeenheid terugkrijgen uit de ontwikkelgesprekken, zetten we weer in om het bedrijf een stukje verder te brengen. Dat is de Kracht van Bouw aan de Toekomst; de stappen die we zetten moeten bij een bedrijf passen.”
Groei met ons mee
Victor knikt: “Aandacht voor je medewerkers draagt bij aan motivatie en behoud van je mensen. Ze vinden is a hell of a job, maar ze behouden is minstens zo belangrijk. Met onze werkvoorbereider is het al veel minder hectisch en hebben we meer overzicht op de projecten. Door onze mensen goede afwisseling én rust te bieden in hun werk, halen ze er ook veel voldoening uit.”
Arthur knikt: “De groei van onze medewerkers vinden we heel belangrijk. Eerder voerden we informele gesprekken met hen, nu hebben we een duidelijke structuur en kijken we samen waar we met het bedrijf naartoe willen. We zijn ook een gesprekscyclus aan het opzetten, een logisch vervolg op het gehele traject. Daarnaast proberen we ons te onderscheiden in arbeidsmarktcommunicatie.
We hebben de A4’tjes met wensen achterwege gelaten en zijn een campagne gestart met filmpjes om mensen visueel te triggeren. Deze campagne is echt ontstaan uit de stappen die we met Bouw aan de Toekomst hebben gezet. Kom bij ons werken, als we gezamenlijk groeien, groei je met ons mee!”
Groei ook met Bouw aan de toekomst
Bouw aan de toekomst helpt bedrijven om in de toekomst succesvol te blijven. Met gratis advies op maat, door adviseurs die de installatiebranche goed kennen. Ga voor meer informatie naar Bouw aan de toekomst of meld je direct aan via het aanmeldformulier. Je kunt ook contact opnemen met je branchecoach of regiomanager in jouw regio of een mail sturen aan projectondersteuning@wij-techniek.nl.