Techniek Nederland ziet aanknopingspunten in de evaluatie van het CO-stelsel die minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘De minister wil de regeldruk van CO-certificering voor kleine bedrijven en zzp’ers aanpakken. Dat is voor ons een cruciaal punt. Daarover én over betere handhaving door gemeenten gaan we graag zo snel mogelijk met haar in gesprek.’
Kwaliteitsverbetering
Uit de evaluatie blijkt dat de kwaliteit van het werk aan cv-ketels, geisers en gashaarden is verbeterd sinds de invoering van de Gasketelwet. Terpstra: ‘Verbetering van de vakbekwaamheid is altijd ons uitgangspunt geweest. Dit draagt bij aan een verhoogde veiligheid en een afname van de koolmonoxiderisico’s. Toch blijven nog veel risicovolle situaties met gasverbrandingstoestellen bestaan. Daar moeten we óók de pijlen op richten.’ Techniek Nederland vindt het net als minister Keijzer belangrijk om een oplossing te vinden voor de problematiek rond collectieve rookgasafvoeren. Als gevolg van onduidelijke regels is er nu veel discussie over onderhoud en vervanging.
Koepelcertificering
Terpstra is blij dat de minister oog heeft voor de lastendruk die het stelsel vooral kleinere bedrijven en zzp’ers oplevert. ‘Techniek Nederland heeft altijd gezegd dat CO-certificering haalbaar en betaalbaar moet zijn voor álle installateurs.’ Dat is mogelijk door onder een vorm van koepelcertificering te werken. Daardoor gaan de kosten omlaag en kost de certificering minder tijd. Het veiligheids- en kwaliteitsniveau zijn wél hetzelfde als bij rechtstreekse certificering.
Handhaving moet beter
Techniek Nederland is blij dat de minister inziet dat de handhaving van de ‘Gasketelwet’ door gemeenten niet op orde is. Dat is wel een cruciaal punt. Zonder goede handhaving door de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van gemeenten vallen meldingen over onveilige installaties tussen wal en schip en krijgen gecertificeerde bedrijven te maken met oneerlijke concurrentie door bedrijven zonder certificaat.
Meerjarige campagne
Terpstra benadrukt dat de branche zich heeft ingezet om aan de eisen van de Gasketelwet te voldoen. Dat blijkt ook uit de cijfers. Er zijn nu 3.100 gecertificeerde bedrijven; het aantal bijgeschoolde monteurs ligt al op 23.000. Alleen deze gecertificeerde bedrijven, herkenbaar aan het keurmerk CO-vrij, mogen nog werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uitvoeren. Terpstra: ‘Die verplichting is bij de meeste woningbezitters nog niet bekend. Daarom is het zaak dat de overheid hierover een meerjarige voorlichtingscampagne begint. Dat helpt ook om het aantal bedrijven zonder certificaat die wél werkzaamheden blijven uitvoeren, terug te dringen.’
Periodiek onderhoud bevorderen
Techniek Nederland ondersteunt het streven van de minister om het periodiek onderhoud aan gasverbrandingsinstallaties te bevorderen. Terpstra: ‘Als het aan ons ligt zou regelmatig onderhoud aan cv-ketels, geisers en gashaarden in combinatie met koolmonoxidemelders verplicht moeten worden.’ Uit de evaluatie komt naar voren dat 10% tot 15% van de gasverbrandingsinstallaties in ons land niet wordt onderhouden. Techniek Nederland gaat ervan uit dat dat percentage beduidend hoger ligt, namelijk rond de 40%. De brancheorganisatie is blij dat de minister werk wil maken van een betere registratie van incidenten en ongevallen met gasverbrandingsinstallaties. Techniek Nederland heeft daar al eerder oplossingen voor aangedragen.
Vrije verkoop van cv-ketels
De minister is niet van plan om de vrije verkoop van cv-ketels aan banden te leggen. Dat veroorzaakt volgens Techniek Nederland oneerlijke concurrentie en onveiligheid. Alléén installateurs met een CO-certificaat zouden de bevoegdheid moeten hebben om een cv-ketel aan te schaffen. Een andere optie is om verkoop van een cv-ketel aan een consument alleen toe te staan als een gecertificeerde installateur die vervolgens plaatst. Dit gebeurt al bij airco’s.
Aanleiding CO-certificering
De Gasketelwet en de verplichte CO-certificering komen voort uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015 over koolmonoxidevergiftiging door cv-ketels, geisers en gashaarden. Sinds april 2023 mogen alleen nog bedrijven met de certificering CO-vrij aan gasverbrandingsinstallaties werken. Consumenten kunnen een boete krijgen als ze een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf aan dit soort installaties klussen.