Gasverbrandingsketel (2)
Home Techniek Klimaattechniek Gasverbrandingsinstallaties

Gasverbrandinginstallaties

Aardgas speelt een cruciale rol in ons energiesysteem. Voor een CO₂-arme toekomst wordt de toepassing van gas geleidelijk afgebouwd, met 2050 als eindpunt voor bestaande bouw en een snellere overgang naar gasloos bij nieuwbouw. Techniek Nederland is betrokken bij de ontwikkeling van regelgeving, biedt technische ondersteuning en bevordert kennisuitwisseling over gasverbrandingsinstallaties. Onze aandacht gaat uit naar de veilige en efficiënte toepassing van gas, ondersteund door wet- en regelgeving, NEN-normalisatie, opleiding en scholing.

Gasketelwet 1600X900 [1]

De populariteit van de (hybride) warmtepomp neemt alsmaar toe, mede door toenemende energieprijzen en de wens om onafhankelijk te worden van Russisch gas. Veel installateurs zien de (hybride) warmtepomp als een laagdrempelige manier om over te stappen op een duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering. Overweeg jij ook om de overstap te wagen, maar weet je niet hoe of wat er bij komt kijken?

Download ons pakket van gasketel- naar warmtepompinstallateur in 5 stappen

Alle informatie over CO-certificering

Wil je meer informatie over hoe de certificering tot stand is gekomen? Of hoe je je moet certificeren? Hieronder vind je de meest gestelde vragen. Maar we hebben ook een uitgebreid dossier met meer informatie.

Meer info over CO-certificering
content-image

Veelgestelde vragen over de wettelijke certificering van cv-installateurs

Bekijk de veelgestelde vragen over onder meer certificering, vakbekwaamheid en bijscholing, handhaving, communicatie en ondersteuning. Meer technische vragen download je hier.

Wanneer gaat de wettelijke certificeringsregeling in en wat houdt deze in?

Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwame installatie- en onderhoudsmonteurs nog werkzaamheden aan gasgestookte cv-installaties, gas-sfeerhaarden en warmtapwatertoestellen uitvoeren. Dat jaar is een overgangsjaar om installatiebedrijven en cv-monteurs voldoende tijd te geven om zich aan te passen aan de wettelijke verplichtingen. Vanaf 1 april 2023 moeten alle bedrijven die werk uitvoeren aan verbrandingstoestellen en de luchttoevoer en rookgasafvoeren écht gecertificeerd zijn. Vanaf dat moment geldt een verbod voor het werken aan cv-ketels door niet-gecertificeerde bedrijven.

De installatie- en onderhoudsmonteurs moeten aantoonbaar voldoen aan specifieke vakbekwaamheidseisen. Dit is wettelijk vastgelegd.

Niet-gecertificeerde bedrijven die na het in werking treden van de wettelijke regeling tóch werkzaamheden aan gasgestookte cv-installaties uitvoeren, zijn in overtreding. De gemeente kan hen een dwangsom opleggen. Opdrachtgevers moeten altijd een gecertificeerde installateur een gastoestel in bedrijf laten stellen. Gebeurt dit niet, dan pleegt de opdrachtgever een (economisch) delict.

Hoe ga je om met het melden van gevaarlijke situaties?

Volgens de wettelijke eisen dienen er bepaalde gevaarlijke situaties gemeld te worden bij het Bevoegd Gezag (gemeente) en Certificerende Instellingen. Er is met Vereniging Bouw- en Woningtoezicht (BWT) gesproken over de werkwijze.

Klik hier voor meer informatie inclusief schema, alsmede een formulier Onveilige situaties om meldingen door te kunnen geven via het algemene of een speciaal e-mailadres van de gemeente.

Wat gebeurt er als ik niet gecertificeerd ben na de ingangsdatum?

Het is niet toegestaan om zonder certificering te werken aan gasgestookte installaties. Dit kan leiden tot boetes en andere juridische consequenties.

Moet een klant kunnen bewijzen dat onderhoud en inbedrijfstelling van de cv-ketel door een gecertificeerd bedrijf is gedaan?

De ‘Gasketelwet’ vereist dat alleen gecertificeerde bedrijven een cv-ketel in bedrijf stellen. Door middel van de sticker Gecontroleerd kan dit aangetoond worden. Op de nieuwe gepersonaliseerde sticker moet je ook jouw certificaatnummer invullen, zodat de klant kan zien dat jouw bedrijf voldoet aan de Gasketelwet. Tevens is bij controles en calamiteiten terug te vinden wie de ketel heeft gecontroleerd.

Wat zijn de vereisten voor het behalen van een CO-certificering?

Installateurs moeten aantonen dat ze over de juiste kennis en vaardigheden beschikken door het succesvol afronden van een erkende cursus en examen. 

Zijn je monteurs vakbekwaam?

Bedrijven die beschikken over vakbekwame monteurs, die de examens behaald hebben, kunnen een certificering aanvragen. Zij moeten onder meer hun bedrijfsproces goed regelen. Techniek Nederland stelt voor haar leden twee versies van het Model Kwaliteitshandboek CO-certificering beschikbaar. Een certificerende instelling bepaalt vervolgens op basis van een auditbezoek van de organisatie en van de correct uitgevoerde werkzaamheden of het bedrijf in aanmerking komt voor certificering.

Bijscholen?

Op de website www.vakmanschapco.nl is een online zelftoets waarmee monteurs -op vrijwillige basis- een eerste indicatie kunnen krijgen van hun vakbekwaamheid. Alle monteurs moeten zowel een theorie- als een praktijkexamen afleggen. Monteurs die niet voldoende vakbekwaam zijn, moeten zich laten bijscholen. Voor werkgevers die afdragen aan het scholingsfonds is subsidie van opleidingsfonds Wij Techniek beschikbaar.

Op de website www.vakmanschapco.nl is een online training beschikbaar. Ook zijn er diverse opleidingen beschikbaar. Zo heeft Installatiewerk in samenwerking met het ROVC een eendaagse scholing ontwikkeld op de vestigingen van Installatiewerk.

De theorietoets en inschrijving voor het praktijkexamen zijn mogelijk via www.vakmanschapco.nl. Een praktijkexamen kan pas worden afgelegd wanneer de theorietoets met positief resultaat is afgerond. Een theorietoets kost € 80,- exclusief btw per deelnemer. De kosten voor een praktijkexamen verschilt per aanbieder. Meer informatie hierover is te vinden op www.vakmanschapco.nl.

Hoe krijg ik een digitale legitimatie voor mijn monteur?

Centraal Register Techniek biedt gecertificeerde bedrijven een gratis legitimatiemogelijkheid.
Meer informatie is te vinden op www.centraalregistertechniek.nl