Klimaattechniek - Warmtepomp 1
Home Thema's Klimaat & energie

Klimaat En Energie Tnoranje Rgb Klimaat & energie

Met de klimaatdoelen van Parijs is afgesproken dat we wereldwijd moeten voorkomen dat de aarde verder opwarmt. Dat kan als we overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zoals zon en wind. In het Klimaatakkoord zijn de maatregelen en afspraken voor deze energietransitie in Nederland vastgelegd. De technieksector speelt een cruciale rol in de energietransitie en het behalen van de klimaatambities van de overheid: zonder onze techniek werken windmolens, zonnepanelen en warmtepompen niet.

Heldere doelstellingen en stabiel beleid

Belangrijke randvoorwaarden waar Techniek Nederland voortdurend over in gesprek is met de overheid en andere partijen zijn het stellen van realistische, handhaafbare normen, het tijdig zorgen voor voldoende netcapaciteit en het digitaal beschikbaar maken van energiegegevens van gebouwen.  

Innovatie Update 1600X900

Innovatie en onderzoek

Nieuwe technieken zijn een voorwaarde voor het slagen van de energietransitie. Techniek Nederland draagt daarom actief bij aan verschillende innovatie- en onderzoeksprogramma’s. In sommige gevallen werken we daarbij samen met de overheid en andere sectoren, zoals bij de opzet van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Bouw en Techniek.

Binnen de sector stimuleren en ondersteunen we coalities van techniekbedrijven die verduurzamingsprocessen makkelijker en sneller willen laten verlopen. Voor de technieksector liggen de belangrijkste uitdagingen én de grootste mogelijkheden in de gebouwde omgeving. Juist daar krijgt iedereen vroeg of laat te maken met de praktische aspecten en consequenties van de energietransitie. Voor onze ondernemers is het daarom van belang dat de overheid heldere doelstellingen formuleert en een stabiel beleid voert. Hierdoor wordt de enorme opgave van de verduurzaming van huizen, kantoren en andere gebouwen voorspelbaarder en krijgen ondernemers de zekerheid die ze nodig hebben om lange termijn investeringen te kunnen doen in innovaties, bedrijfsvoering en (om-) scholing van hun personeel. 

De energietransitie is in een stroomversnelling geraakt. Dat is op zichzelf een positieve ontwikkeling, maar voor ondernemers in de techniek brengt het ook uitdagingen mee. Op het Platform Energietransitie door installateurs brengt Techniek Nederland praktische informatie bij elkaar voor ondernemers en technische vakmensen. Op het platform zijn de verhalen te vinden van ondernemers die hun weg hebben gevonden in de markt voor duurzame technische oplossingen. Daarnaast is er veel praktische informatie te vinden, bijvoorbeeld over concrete kansen in de markt, opleidingseisen, mogelijkheden om met andere bedrijven samen te werken, plannen van de overheid en bestaande of nieuwe wetgeving.

Platform Energietransitie

Klimaattechniek - Warmtepomp monteur

Green skills

Voor de energietransitie zijn nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden nodig: green skills. Techniek Nederland werkt permanent aan een kennis- en leerinfrastructuur die toegankelijk is voor alle ondernemingen in de sector. Denk daarbij aan gespecialiseerde opleidingen en bijscholingen, maar ook aan erkenningsregelingen en normeringen voor klimaattechnieken.

Onze standpunten voor dit thema

Standpuntenoverzicht