Ondernemersschap Uitsnede
Home Thema's Ondernemerschap & werkgeverschap

Ondernemerschap Tnoranje Rgb Ondernemerschap & werkgeverschap

De leden van Techniek Nederland zijn ondernemers in de installatiebranche en de technische detailhandel. Ze vertonen veel overeenkomsten, maar er zijn ook aanzienlijke verschillen. Binnen de vereniging is plaats voor grote, internationaal opererende bedrijven met (vele) honderden werknemers, maar ook voor zelfstandig ondernemers zonder personeel. Die ondernemers en werkgevers hebben ieder hun eigen positie, hun eigen uitdagingen en hun eigen belangen.

Met een brede en gevarieerde dienstverlening ondersteunt Techniek Nederland álle leden. Dat doen we zowel op het gebied van strategisch en praktisch ondernemerschap als op het gebied van sociaal en economisch effectief werkgeverschap. 

Een werkbaar ondernemersklimaat

Als sector zijn we actief in een land met stabiele sociaaleconomische omstandigheden. De Nederlandse wet- en regelgeving speelt in die stabiliteit een belangrijke rol. Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat wetten en regels soms ten koste gaan van de ruimte om te ondernemen. Techniek Nederland staat voortdurend in contact met overheid en politiek om ervoor te zorgen dat de administratieve lasten voor ondernemers werkbaar blijven. Maar ook als het gaat om onderwerpen als de aanbesteden, subsidies voor particuliere en zakelijke klanten, mobiliteit en belastingwetgeving houden we in Den Haag de vinger aan de pols. In veel gevallen trekken we daarbij samen op met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zo toetsen we regelmatig of nieuwe wetsvoorstellen met name voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf praktisch uitvoerbaar en haalbaar zijn.  Daarnaast volgen we ook relevante Europese wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld garantietermijnen en -voorwaarden,  rapportageverplichtingen over duurzaam ondernemen (CSRD) en het Recht op reparatie op de voet.

De ondernemers in de technieksector hebben te maken met een dynamische omgeving. Allerlei technologische, geopolitieke, sociale en economische ontwikkelingen hebben vaak een directe invloed op hun bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan de snel veranderende prijzen van energie en grondstoffen, de beschikbaarheid van materialen en de krapte op de arbeidsmarkt. Techniek Nederland voorziet ondernemers op regelmatige basis van informatie en inzichten over ontwikkelingen in de economie, in hun branche en in specifieke (deel-) markten. Dat doen we in de vorm van een marktmonitor, een economisch dashboard en jaarlijkse economische vooruitzichten. Daarnaast kunnen leden van Techniek Nederland deelnemen aan verschillende vergelijkende onderzoeken. Met de resultaten van die onderzoeken kunnen ze hun omstandigheden en bedrijfsprestaties vergelijken met collega-ondernemers.

Enquete Arbeidsmarkt 1600X900
Aanbestedingen 617

Eerste hulp bij aanbestedingen

Installatiebedrijven en technisch dienstverleners hebben regelmatig te maken met aanbestedingen. Binnen aanbestedingsprocedures komen regelmatig vragen, onduidelijkheden en bezwaren naar voren. Het Aanbestedingscentrum van Techniek Nederland ondersteunt installatiebedrijven en technisch dienstverleners met kennis, expertise en praktisch (juridisch) advies op het gebied van aanbestedingen. Het Aanbestedingscentrum is een onafhankelijke organisatie met als doelstelling het bevorderen van evenwichtige, objectieve en transparante vraag- en aanbodverhoudingen binnen aanbestedingen voor installatietechnische werken. In bepaalde gevallen kan het centrum bemiddelen tussen het bedrijf en de aanbestedende instantie.

Alt tekst van foto

Personeelsmanagement

Veel ondernemers in de techniek zijn ook werkgever. Dat betekent in de praktijk dat ze aan wettelijke regels moeten voldoen en zich aan bepaalde procedures moeten houden. Techniek Nederland helpt ze daarbij met informatie, adviezen, workshops, cursussen en trainingen. Ook voor de ins en outs van een professioneel personeelsbeleid en bij kwesties rond ziekte of ontslag kunnen ondernemers bij ons terecht.

Voor een goede werkgever heeft de veiligheid van de werknemer altijd de hoogste prioriteit. Met diverse acties en activiteiten vragen we bij onze leden voortdurend aandacht voor het belang van veilig en gezond werken. Zo organiseren we jaarlijks voor monteurs en leidinggevenden de Praktijkdagen Veilig Werken en samen met Koninklijke Bouwend Nederland de Bewust Veilig Dag.

In de Arbowet staan de normen voor veilig en gezond werken. Het is aan de werkgever om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat werknemers binnen de wettelijke arbonormen werken. Om bedrijven daarbij te helpen, heeft Techniek Nederland samen met de vakbonden verschillende Arbocatalogi opgesteld. Daarin is een overzicht van maatregelen te vinden die veilig werken mogelijk maken.

Over bestaande en nieuwe arbo-wetgeving hebben we regelmatig contact met overheid en politiek. Want ook hiervoor geldt dat het voor ondernemers - met name in het mkb – van belang is dat regelgeving effectief en praktisch haalbaar is.

Veilig en gezond werken

Bakfiets Vitaliteit 1600X900

Verantwoordelijke werkgevers, vitale werknemers

In een krappe arbeidsmarkt hebben werkgevers er meer dan ooit belang bij om werknemers optimaal tot hun recht te laten komen. Daarmee neemt het rendement van hun medewerkers toe en vergroten ze de kans om mensen langer aan zich te binden. Met het programma Wendbaar werkgeverschap stimuleert Techniek Nederland een toekomstgericht personeelsbeleid, goed leiderschap en ondersteunen we werkgevers bij het duurzaam inzetbaar houden en behouden van medewerkers.

Arbeidsvoorwaarden en pensioenen

Als werkgeversorganisatie maakt Techniek Nederland met de vakbonden afspraken over de arbeidsvoorwaarden. Die afspraken leggen we vast in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Daarmee willen we ervoor zorgen dat onze sector aantrekkelijk is en blijft voor technische vakmensen én dat er een goede basis is voor sterke en gezonde bedrijven. Daarbij gaat het over veel méér dan alleen salaris. Ook sociale zekerheid, regelingen voor arbeidsongeschiktheid en faciliteiten voor werknemers om zich te blijven ontwikkelen vormen een onderdeel van de cao’s. 

Dankzij het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) kunnen technische vakmensen vertrouwen op een degelijk en duurzaam pensioen. De komende jaren treedt de Wet Toekomst Pensioenen in werking. Techniek Nederland ziet het als een belangrijke doelstelling om de pensioenregelingen van het PMT zo goed mogelijk over te zetten naar de nieuwe premieregelingen.

Onze standpunten voor dit thema

Standpuntenoverzicht