Csrd - 5751
Home Thema's Standpuntenoverzicht CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

CSRD

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidspraktijken. Deze richtlijn, die per 1 januari 2024 van kracht wordt voor grotere bedrijven in de technische sectoren, is ontworpen om meer transparantie en vergelijkbaarheid in de keten te bevorderen. De CSRD verplicht bedrijven om hun impact op mens en milieu gedetailleerd te documenteren en te rapporteren.

CSRD: Meer transparantie en objectiviteit rondom duurzame activiteiten

Ons standpunt

Techniek Nederland ondersteunt de CSRD. Via het duurzaamheidsverslag moet het betrokken bedrijf antwoorden geven op de vraag in hoeverre duurzaamheidsontwikkelingen, zoals grondstoffenschaarste en extreem weer, invloed hebben op de financiële positie van een bedrijf en wat het bedrijf doet om die te beperken. Vanaf 1 januari 2026 zijn middelgrote en kleine beursvennootschappen aan de beurt.

Techniek Nederland onderschrijft de maatschappelijke relevantie van deze wetgeving, die ‘greenwashing’ blootlegt en tegelijkertijd zorgt voor meer transparantie en objectiviteit rondom duurzame activiteiten van betrokken bedrijven. Ook komt er duidelijkheid voor betrokken bedrijven, na het omzetten naar Nederlandse wetgeving, over de reikwijdte van de rapportageverplichting: er komen geen toevoegingen of eisen in aanvulling op de bestaande eisen in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS-documenten).

Techniek Nederland is ook voorstander ervan dat duidelijker dan voorheen is, wat de spelregels zijn qua uitsluiting van de verplichting om te rapporteren als een bedrijf onderdeel is van een internationale moeder, die binnen of buiten de EU of EER is gevestigd. Een zorgpunt blijft dat het MKB - als toeleveranciers in de keten - eerder dan voorzien (2026) of zelfs niet-rapportageplichtig met rapportages te maken krijgt, omdat de rapportageplichtige (grote) bedrijven hun keten gaan bevragen.

Geen resultaten gevonden