UV04069 onderwijs opleiding leerling installatie 1880
Home Thema's Standpuntenoverzicht Sterk Techniek Onderwijs (STO)

Sterk Techniek Onderwijs (STO)

Sterk Techniek Onderwijs (STO) is een initiatief dat zich richt op het verbeteren en versterken van techniekonderwijs in het voortgezet onderwijs. Dit programma stimuleert samenwerking tussen scholen, bedrijven en lokale overheden om leerlingen beter voor te bereiden op een carrière in de techniek. Techniek Nederland is een voorstander van de werkwijze van Sterk Techniek Onderwijs (STO) en stimuleert de samenwerking van haar lidbedrijven met het voortgezet onderwijs. Het is een essentiële stap in een toekomstbestendige technische arbeidsmarkt.

Uitbreiding STO naar mbo en primair onderwijs

Ons standpunt

We pleiten voor een structurele voortzetting van het STO-programma. De positieve effecten van STO moeten worden geborgd door het programma langdurig te ondersteunen en waar mogelijk uit te breiden. Een structurele aanpak zorgt voor continuïteit en biedt scholen en bedrijven de zekerheid die nodig is om duurzame samenwerkingen op te bouwen. 

Om techniekonderwijs nog effectiever te maken, stelt Techniek Nederland voor om de aanpak van STO uit te breiden naar het primair onderwijs (PO) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Vroege kennismaking met techniek in het PO kan de basis leggen voor een blijvende interesse in technische vakken. In het mbo kan de samenwerking met bedrijven verder worden verdiept, waardoor leerlingen praktijkervaring opdoen die direct aansluit bij de eisen van de arbeidsmarkt. 

Adequate financiering is cruciaal. Techniek Nederland pleit daarom voor de indexering van de STO-middelen. Dit betekent dat de financiële middelen worden aangepast aan de inflatie en de groeiende behoeften van het programma, zodat scholen en bedrijven over de nodige middelen beschikken om hoogwaardige techniekonderwijs te blijven bieden.

Onze overige standpunten

Naar het volledig overzicht