Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Recht op reparatie

UV01998-reparatie-1600x900

Het recht op reparatie maakt het in de toekomst voor consumenten simpeler en aantrekkelijker om hun huishoudelijke apparaten te laten repareren. Eind april 2024 is het voorstel 'Right to repair' met grote meerderheid aangenomen door het Europese Parlement. Met de nieuwe richtlijn wordt het recht op reparatie versterkt, wat tot minder afval moet leiden, het gemakkelijker maakt om apparaten te repareren en de reparatiesector gaat versterken.

Het weggooien van repareerbare goederen heeft een enorme impact op het milieu, aangezien het leidt tot 35 miljoen ton afval per jaar in de EU. Het recht op herstel wordt gezien als één van de belangrijke stappen van het EU-plan om tegen 2050 een circulaire economie te hebben, in het kader van de Europese Green Deal. 

Repareren van consumentenelektronica

Het recht op reparatie geldt voor huishoudelijke producten die volgens de EU-wetgeving technisch te repareren zijn, zoals wasmachines, stofzuigers en smartphones. De lijst met productcategorieën zal in de loop van de tijd worden uitgebreid. Lidstaten van de Europese Unie hebben tot het najaar 2026 de tijd om de richtlijn 'Right to repair' om te zetten naar nationaal recht.

Als gevolg van het recht op reparatie:

  • Moeten fabrikanten ook na de wettelijke garantieperiode producten (laten) repareren tegen een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn. Consumenten die een apparaat laten repareren, kunnen zolang ook een ander apparaat lenen. Als blijkt dat het apparaat niet meer kan worden gerepareerd, dan kan de consument kiezen voor een opgeknapt exemplaar.
  • Moet het voor consumenten en reparateurs makkelijker worden om toegang te krijgen tot reserveonderdelen, gereedschap en reparatie-informatie. In Nederland vind je vakbekwame reparateurs via het Nationaal Reparateursregister.

Veelgestelde vragen over recht op reparatie

  

Techniek Nederland en het recht op reparatie

Techniek Nederland is groot voorstander van het recht op reparatie, als belangrijke aanvulling op Ecodesign-richtlijn. Repareerbaarheid en hergebruik van apparatuur beginnen nu eenmaal bij het (circulair) ontwerp, het ecodesign, van en door de fabrikanten van consumentenelektronica. Met het recht op reparatie krijgen reparatiebedrijven betere toegang tot onderdelen en informatie, waardoor men in goed overleg met consumenten de levensduur van bestaande elektronica kan verlengen.

Naar verwachting zal in het najaar van 2026 het recht op reparatie geïmplementeerd worden in Nederlandse wetgeving, vermoedelijk als onderdeel van het consumentenkooprecht. In de tussentijd werkt Techniek Nederland, in overleg met alle betrokken lidbedrijven en andere partijen, verder aan het Nationaal Reparateursregister (NRR). In overleg met leden en de betrokken ministeries en inspectie gaan we in gesprek voor een vlotte invoering van het recht op reparatie in de Nederlandse wetgeving. Tegelijk blijft alle aandacht uitgaan naar het behalen van toekomstbestendige bedrijfsvoering in de circulaire economie, van productie, verkoop, hergebruik en reparatie of refurbishen tot en met (circulaire) inzameling van AEEA/e-waste. Afgifteplicht (via fabrikanten) met als enig doel inzameling voor recycling past niet bij onze circulaire ambities en de ruimte die ondernemers moeten hebben voor reparatie-service en voor hergebruik van onderdelen.

Meer informatie: