Nederland staat aan de vooravond van een drinkwatertransitie. Door de toenemende droogte komt de drinkwatervoorziening in ons land in gevaar. Vooral consumenten zullen in de nabije toekomst moeten gaan besparen op hun waterverbruik. Het kabinet wil dat Nederlanders in 2035 nog maar 100 liter drinkwater per persoon per dag verbruiken; nu is dat nog 125 liter. Techniek Nederland denkt dat die besparing alleen mogelijk is met een watertransitie; innovatieve, technische maatregelen om drinkwater te besparen en meer bewustzijn bij de consument.
Watertransitie
Het RIVM waarschuwt voor toekomstige watertekorten. Tot 2030 zal de vraag naar drinkwater alleen maar stijgen, terwijl de beschikbaarheid afneemt. Dat komt onder meer door klimaatverandering, waterverontreiniging en de groei van de bevolking. Nu al komen er regionaal watertekorten voor. Volgens het RIVM zullen die de komende jaren in heel Nederland ontstaan. Naast de energietransitie krijgt Nederland te maken met een drinkwatertransitie. Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland kunnen techniekbedrijven ook in die transitie een belangrijke rol spelen. ‘In de techniekbranche is veel expertise aanwezig. Daarmee kunnen we een bijdrage leveren aan het Nationaal Plan Waterbesparing.’ Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft dat plan onlangs aangekondigd.
Drinkwater besparen is eenvoudig
In de Nederlandse huishoudens verdwijnt 41% van het drinkwater door het doucheputje. Voor het doorspoelen van het toilet gebruiken we 29% van ons drinkwater en 12% is nodig voor de wasmachine. Volgens watertechnisch expert Eric van der Blom van Techniek Nederland is het relatief eenvoudig om het waterverbruik te verminderen. ‘Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft nog geen douche met een waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop en waterbesparende kranen in combinatie met korter douchen kan tot een halvering van het waterverbruik opleveren.’ Daarnaast is er veel winst te behalen met volumestroombegrenzers; die zorgen ervoor dat de hoeveelheid water die door de leidingen stroomt constant blijft.
Technische innovaties
Van der Blom verwacht dat ook technische innovaties de komende jaren een rol gaan spelen bij het terugdringen van het waterverbruik. Hij denkt daarbij aan recirculatiedouches en zelfreinigende recyclingsystemen, die grijs water hergebruiken. Ook zullen we vaker waterbesparende toiletten en vacuümtoiletten (die geen water verbruiken) tegenkomen. Moderne vaatwassers en wasmachines verbruiken tegenwoordig aanzienlijk minder water. De vervanging van sterk verouderde modellen zal automatisch het waterverbruik verminderen.
Opvang en (her)gebruik
Het opvangen en (her)gebruiken van regenwater en grijs water kan ook een aanzienlijke drinkwaterbesparing opleveren. Van der Blom: ‘Denk aan infiltratiekratten in de tuin of onder een oprit en het afkoppelen van de hemelwaterafvoer en regentonnen in de tuin. Maar ook groene en blauwe daken op woning, schuur of garage en regenwaterkelders leveren een forse waterbesparing op. Als we regenwater of gezuiverd grijs water gaan gebruiken voor het besproeien van de tuin, het doorspoelen van het toilet of het gebruik in de wasmachine, hebben we daar geen drinkwater voor nodig.’
7 Tips om eenvoudig veel water te besparen
- Met een waterbesparende douchekop verbruikt u minder water, zonder comfort in te leveren. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut, bij een waterbesparende douchekop is dat 7,2 liter.
- Vervang oude wasmachines en vaatwassers. Sterk verouderde apparaten verbruiken soms wel de helft meer water dan nieuwe. Kies voor een wasmachine met een A-label.
- Vervang oude toiletten. Het waterreservoir van een oude wc is veel groter dan de huidige stortbak.
- De meeste toiletten hebben twee knoppen; voor een ‘grote’ en voor een ‘kleine’ boodschap. Door zoveel mogelijk de kleine knop te gebruiken, bespaart u de helft van het water.
- Spoel het toilet door met regenwater of grijs water. Hiervoor is aanpassing van de technische installatie nodig door een erkend watertechnisch installateur aangesloten bij Techniek Nederland.
- Vang regenwater op en gebruik dat voor het sproeien van de tuin.
Laat lekkende kranen en lekkende stortbakken van wc’s repareren.