De officiële start van Be an Engineer, een samenwerkingsinitiatief tussen mbo/hbo-onderwijsinstellingen en bedrijven, is opgezet om het tekort aan technisch talent in de sectoren techniek en gebouwde omgeving aan te pakken. Het project biedt flexibele en modulaire leertrajecten voor zij-instromers en werkenden, afgestemd op de behoeften van de arbeidsmarkt. Het project maakt de koppeling tussen het succesvolle mbo-initiatief Transitiehuis in Gelderland en het landelijk hbo-programma Be an Engineer.
Het doel van Be an Engineer is om het tekort aan technisch talent in de techniek en gebouwde omgeving te verkleinen. Door maatwerkopleidingen en excellente begeleiding te bieden, worden zij-instromers en werkenden in korte tijd klaargestoomd voor banen in deze sectoren, wat cruciaal is voor het versnellen van de energietransitie en het verduurzamen van Nederland. Het project wordt uitgerold in de regio's Gelderland en Noord-Holland.
Inhoud en aanpak
Be an Engineer biedt vier werkpakketten die zij-instromers helpen om de benodigde vaardigheden op te doen en snel inzetbaar te zijn in de technieksector:
- Regionale arbeidsmarktverankering: Versterken van samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden.
- Maatwerktraject Techstart: Oriƫnterende en voorschakeltrajecten voor mbo/hbo-leerwerktrajecten.
- Engineering Traineeship: Een traject voor hbo-zij-instromers gericht op het dichten van de 'skills gap'.
- Verankering in het hbo-onderwijs: Modularisering en flexibilisering van onderwijs om doorlopend leren mogelijk te maken.
Erna Luijendijk, vakspecialist Scholing en Arbeidsmarkt Techniek Nederland: " Vanuit de installatietechniek hebben we een steeds hechtere samenwerking met het hbo. De noodzaak aan hbo-geschoolden neemt toe, de instroom uit het hbo is verdubbeld in de afgelopen jaren. En steeds meer helpen hbo instellingen bedrijven bij innovatie vraagstukken. Daarom zijn we extra blij met het versterking van de samenwerking met hbo in het traject Be An Engineer waarin het project gestart is voor de instroom en voor schakeling van zij instromers . Deze wordt afgestemd op de behoefte en vragen van bedrijven."
Martien van Reen, initiatiefnemer van Transitiehuis Gelderland, vult aan: "We bouwen voort op succesvolle eerdere projecten. Be an Engineer biedt een unieke kans om meer mensen aan het werk te krijgen in de techniek en zo de energietransitie te versnellen."
Tanja Hulst, projectleider bij de HvA, benadrukt: "Met Be an Engineer slaan we een brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt, waardoor zij-instromers en werkenden goed voorbereid zijn op de uitdagingen in de technieksector. Dankzij maatwerk zorgen we ervoor dat het talent perfect aansluit op de vraag van de toekomst."
Impact en maatschappelijke waarde
Dit project helpt niet alleen om zij-instromers sneller in de technieksector te laten instromen, maar zorgt ook voor een snelle inzetbaarheid op de werkvloer. De samenwerking tussen publieke en private partners waarborgt dat de opleidingen naadloos aansluiten op de behoeften van de arbeidsmarkt, wat een structurele oplossing biedt voor het tekort aan technisch talent.
Contact
Voor meer informatie of samenwerking kun je contact opnemen met:
- Martien van Reen, directeur Bouwmensen Apeldoorn, via 06-53979409 of mvanreen@bouwmensen-apeldoorn.nl.
- Tanja Hulst, projectleider LLO-Puzzelstuk, via 06-12176112 of t.k.hulst@hva.nl