Ondertekening Laurens En
Home Nieuws 2024 Intentieverklaring voor bestuurders van zware elektrische bestelauto’s (1)

Laurens de Vrijer, hoofd Werkgever- en Ondernemerschap bij Techniek Nederland, heeft onlangs met -toen nog- demissionair minister Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een Intentieverklaring verkeersveiligheidswaarborgen ondertekend. Met het tekenen van deze verklaring verbindt de technieksector zich aan afspraken op het gebied van extra rijopleiding voor chauffeurs met een B-rijbewijs op elektrische bestelauto’s met een gewicht tussen de 3.500 en 4.250 kg.

Verlenging van de gedoogregeling

De ondertekening van de Intentieverklaring maakt deel uit van de afspraken met het Openbaar Ministerie voor een verlenging van de gedoogregeling voor zware elektrische bestelauto’s tot 1 juli 2025. Zoals bekend mogen bestuurders met een B-rijbewijs nog een jaar langer met deze voertuigen rijden. Het Openbaar Ministerie heeft hiermee ingestemd onder de voorwaarde dat de verkeersveiligheid voldoende gewaarborgd is. Dit betekent dat bestuurders van deze bestelauto’s een aanvullende cursus moeten doorlopen zodat zij met de juiste vaardigheden en kennis op pad gaan, ook wat betreft rij- en rusttijden.

Aanvullende rijcursus

Om dit te borgen zal het ministerie van Infrastrictuur en Waterstaat met de diverse branches een convenant sluiten. De aanvullende eisen onder meer voor wat betreft rijopleiding zullen hierin vastgelegd worden. Deze zal bestaan uit opleidingsmodules met een theorie- en een praktijkdeel. Het totale opleidingsprogramma moet minimaal vijf uur duren. Met het tekenen van de Intentieverklaring verbindt de sector zich aan de gemaakte afspraken.

Wetgeving

Het convenant moet uiterlijk 31 december 2024, maar liefst eerder, in werking treden. De aanvullende opleidingseisen zullen gelden vanaf het moment dat het convenant er is tot het moment dat er wetgeving (AMvB) is waarmee de inzet van zware elektrische bestelauto’s tot een gewicht van 4.250 kg met B-rijbewijs permanent geregeld wordt. De ingangsdatum van deze wetgeving is voorzien op 1 juli 2025. Het is nog niet onduidelijk of de aanvullende rijopleidingseisen in de AMvB worden opgenomen.

Download Intentieverklaring verkeersveiligheid