In de technieksector zijn de banen te vinden die er écht toe doen. We doen werk waarmee we grote uitdagingen aanpakken. Denk aan de energietransitie, maar ook aan mobiliteit, infrastructuur en innovaties in zorg en onderwijs. Ondernemers in de techniek lopen niet weg voor hun verantwoordelijkheid. Dat doen we óók niet als het gaat om de samenstelling van ons personeelsbestand. Dinsdag 1 oktober, Diversity Day, is een prima moment om eens kritisch te kijken naar onze prestaties op dát gebied.
Er zijn verschillende redenen om als bedrijven in de technieksector een actief diversiteitsbeleid te voeren. Om te beginnen hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Iedereen verdient een plek op onze arbeidsmarkt en werkgevers zijn nu eenmaal in de positie om dat mogelijk te maken. Maar er zijn ook genoeg zakelijke argumenten die pleiten voor een werkvloer waarop mensen in alle soorten en maten te vinden zijn.
Onderzoek laat keer op keer zien dat een grote mate van diversiteit op de werkvloer positieve effecten heeft op de werksfeer en de samenwerking tussen collega’s. Diversiteit maakt een werkplek aantrekkelijk en dat betekent dat je het als werkgever makkelijker hebt om werknemers aan je te binden.
Diversiteit stimuleert innovatie en vergroot de creativiteit. Anders gezegd: bedrijven die actief streven naar diversiteit zijn beter in staat om nieuwe ideeën te ontwikkelen en te benutten. Voor techniekbedrijven zijn dat doorslaggevende kwaliteiten.
In de praktijk blijken bedrijven met een divers werknemersbestand bovengemiddeld te presteren. Ze hebben een concurrentievoordeel. Ik overdrijf dus niet als ik stel dat diversiteit in het personeelsbestand een economische noodzaak is. Een voorwaarde voor succes op de lange termijn.
En er is nóg een belangrijke reden waarom techniekbedrijven werk zouden moeten maken van diversiteit. Het is geen geheim dat we te maken hebben met een groot tekort aan technici op alle niveaus. Omdat onze beroepsbevolking snel vergrijst, loopt het tekort de komende jaren verder op. Blijven we ons alleen maar richten op onze traditionele doelgroep om technische vakmensen aan te trekken, dan roepen we de problemen over ons af. En waarom zouden we dat doen? Er is een enorme vijver aan talent, waarin we nog veel te weinig vissen: vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We kunnen nú gebruik maken van dat potentieel. Laten we die kansen en talenten gaan benutten.
Begin dit jaar konden we bij de uitreiking van de Techniek Inclusief Award zien dat tal van techniekbedrijven actief bezig zijn met diversiteit. Maar het onderwerp staat nog niet bij iedere werkgever in de sector hoog op de agenda. We hebben een flinke achterstand in te halen; in de techniek werken bijvoorbeeld nog altijd veel te weinig vrouwen.
Daar kunnen we iets aan doen. We moeten duidelijk maken dat het imago van zwaar lichamelijk werk achterhaald is. Dat samenwerken en communiceren steeds belangrijker wordt. Dat de mensen die al in de techniek werken, hun werk bovengemiddeld waarderen. (Vrouwen geven hun werk zelfs een nog hoger cijfer dan mannen!)
De technieksector werkt aan diversiteit en vanuit Techniek Nederland zullen we die inspanningen blijven aanjagen. Want een werkvloer met veel kleuren, verschillen en contrasten is goed voor de samenleving, goed voor de bedrijven en goed voor de sector.
Doekle Terpstra
Voorzitter Techniek Nederland
Zelf aan de slag met méér diversiteit en inclusiviteit? Check hier alle mogelijkheden.