Rioolservice
Home Nieuws 2024 Ontwikkelingen en kansen in de Rioolservicetechniek

Goed nieuws voor alle professionals in de Rioolservicetechniek! De Vakcommissie Rioolservice, een enthousiaste groep leden die jouw belangen behartigt, bestaat een jaar en heeft niet stilgezeten. We geven graag een update van ontwikkelingen en bijeenkomsten die op de planning staan.

Erkenningsregeling Rioleringsinstallaties

Een belangrijke mijlpaal bereiken we dit najaar met de introductie van de Erkenningsregeling Rioleringsinstallaties. Hierin staan de specifieke eisen voor het verkrijgen van een Bedrijfserkenning voor het ontwerp, aanleg, service, onderhoud, reparatie en het beheer van rioleringsinstallaties van bouwwerken binnen de perceelsgrenzen. Met deze Bedrijfserkenning toon je aan dat je bedrijf zich onderscheidt door het leveren van kwaliteit, deskundigheid en vakmanschap.

De erkenning kan worden aangevraagd voor deelgebied 1 (ontwerp en aanleg) of deelgebied 2 (service, onderhoud, reparatie en beheer) of voor beide deelgebieden.

Na de zomer informeren we je over de eisen die aan deze erkenning worden gesteld en de datum waarop de erkenningsregeling van kracht is.

Kennisbijeenkomsten – save the date!

18 juni - 'Een asbestleiding: wat nu?'

Bijna driekwart van onze gebouwen bevat nog asbesthoudend materiaal en er zit nog zo’n 44.000 kilometer aan asbesthoudende cementleiding (AC-leiding) in de grond. Dit roept belangrijke vragen op over veiligheid en gezondheid tijdens het werk. Wil jij weten hoe je veilig omgaat met asbesthoudende materialen, zoals cementleidingen en fitterskit? Kom dan naar onze kennisbijeenkomst op 18 juni van 16:00 – 20:30 uur  bij Zegwaard in Delft. Experts delen hun inzichten en antwoorden op prangende vragen. Uitnodiging volgt!

18 november - Bedrijfsbezoek Geberit

Noteer ook 18 november van 16:00 – 20:30 uur in je agenda voor een inspirerend bedrijfsbezoek aan Geberit in Nieuwegein. Het inhoudelijke thema van deze bijeenkomst wordt nog bekend gemaakt, maar één ding is zeker: het wordt een middag vol inzichten en netwerkmogelijkheden.

Elektrificatie en Zero-Emissiezones

De invoering van emissieloze zones in 2025 door 29 gemeenten stelt ons voor de uitdaging om onze voertuigen te verduurzamen. Rioolservicebedrijven lopen hierbij tegen problemen en uitdagingen aan met hun doorgaans bijzondere voertuigen. Techniek Nederland is jouw stem in deze discussie. Namens de Vakcommissie Rioolservice voeren Robert Wagenaar en Patricia Verbruggen zowel intern als extern gesprekken en is onze missie de rioolservice voertuigen extra onder de aandacht te brengen. Hierbij komen aan de orde de beschikbaarheid van betreffende elektrisch aangedreven voertuigen, de (nog) beperkte actieradius, de ontheffingen en de laadinfrastructuur in relatie tot de netcongestie. Om het voor álle ondernemers haalbaar en betaalbaar te maken om hun bedrijfsvervoer op tijd te kunnen verduurzamen, is een aantal randvoorwaarden nodig waar Techniek Nederland zich hard voor maakt.

Trainingen gebouwriolering

Het aanbod van trainingen op het gebied van gebouwriolering is uitgebreid. Kijk welke cursussen voor jou of je collega’s relevant zijn: Opleidingen Gebouwriolering.

Patricia Verbruggen jouw nieuwe Branchemanager

Sinds januari is Patricia Verbruggen de nieuwe Branchemanager Sanitaire en Riooltechnieken. Patricia en Vakspecialist Eric van der Blom zijn samen verantwoordelijk voor de Vakgroepen Sanitaire en Riooltechnieken en Rioolservice. Patricia kijkt er naar uit kennis te maken met jou. Neem gerust contact op als je meer informatie wil over een van de genoemde onderwerpen of als je deel wilt nemen aan de Vakcommissie Rioolservice, tel. 06 306 439 90 en p.verbruggen@technieknederland.nl.

We kijken ernaar uit je te zien bij de komende bijeenkomsten en samen te werken aan een succesvolle toekomst in de Rioolservicetechniek!

Neem contact op