Wereld Havendagen Techniek Nederland Head
Home Nieuws 2024 Techniek Nederland promoot elektronica reparatie op de Wereldhaven Dagen

Op 6, 7 en 8 september was Techniek Nederland aanwezig in het Europapaviljoen tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Het team van Techniek Nederland - bestaande uit medewerkers, leden van de Vakcommissie Elektronica Reparateurs en studenten van de TU Delft - heeft het publiek bewust gemaakt van de voordelen van reparatie en het hergebruik van elektronica. Gedurende deze drie dagen hebben meer dan 20.000 bezoekers het Europapaviljoen bezocht.

Wereld Havendagen Techniek Nederland
Op de foto: Peter van der Kraan, voorzitter van de Vakcommissie Elektronica Reparateurs, in gesprek met bezoekers van de Wereld Havendagen 2024.

Op onze stand gaven we advies over reparatieopties, met als doel om mensen bewuster te maken van de keuzes die ze kunnen maken. Repareren is vaak niet alleen beter voor het milieu, maar ook voordeliger voor de portemonnee. We lieten zien hoe relatief eenvoudige reparaties apparaten een tweede leven kunnen geven. Daarnaast demonstreerden we, in samenwerking met de TU Delft Faculteit Industrieel Ontwerpen, hoe 3D-printers ingezet kunnen worden om vervangende onderdelen te maken. Er was ook veel belangstelling voor het Nationaal Reparateursregister dat Techniek Nederland samen met het ministerie van I&W heeft opgericht. De meest gestelde vraag was: waar kan ik mijn apparatuur vakkundig laten repareren?

Dit event bood ons ook een mooie kans om het gesprek met jongeren aan te gaan over een mogelijke baan in de techniek. Een inkoppertje omdat de meeste kinderen al heel gefascineerd waren door de 3D-printers en de inspirerende uitleg van de TU-studenten die hieraan hebben meegewerkt. Ook vonden de folders met informatie over ‘je kunt zoveel meer in de techniek’ en de basisopleiding witgoedmonteur gretig aftrek onder de volwassen bezoekers.

Het Europapaviljoen is een reizend initiatief dat in EU-lidstaten informeert over door de EU gefinancierde projecten. Het behandelt thema’s die ons dagelijks leven raken, zoals afvalvermindering, duurzame keuzes, schone energie en digitalisering. Techniek Nederland was uitgenodigd om te informeren over Ecodesign en het Recht op reparatie dat naar Nederland komt.

Neem contact op