Buy Build installatie
Home Nieuws Buy & build in de installatiebranche

In de installatiebranche groeit het aantal bedrijfsovernames sneller dan in andere branches. Leden vragen Techniek Nederland regelmatig advies op het gebied van bedrijfsovername en -opvolging. Om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, werken we hiervoor samen met partners met een expertise op het gebied van bedrijfsovername en financiering. En hun kennis delen ze graag. Daarom hebben we aan BBN Corporate Finance gevraagd om het buy & build-model uiteen te zetten.

Als ondernemer in de installatiebranche is de kans groot dat je op een gegeven moment benaderd wordt om een overname te overwegen, of dat je zelf kijkt naar de mogelijkheden om uit te breiden via overnames. In de installatiebranche is het buy & build-model een veelgebruikte strategie om snel te groeien en marktaandeel te vergroten. Deze aanpak, die al lange tijd populair is bij private equity-partijen, wordt nu ook steeds meer door ondernemers in de installatiebranche omarmd. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de voordelen en uitdagingen specifiek voor deze sector?

Wat is het buy & build-model?

Het buy & build-model is gericht op groei door middel van overnames (buy) en het vervolgens optimaliseren en uitbreiden van deze overgenomen bedrijven (build). In de installatiebranche biedt deze strategie grote voordelen, zoals het snel verkrijgen van specialistische kennis, nieuwe klantsegmenten en toegang tot een breder netwerk. In plaats van jaren te besteden aan het opbouwen van een reputatie en klantenbestand, kan een bedrijf door strategische overnames zijn positie versterken en snel uitbreiden. Dit geldt zeker in een markt waar technologische vooruitgang en duurzame oplossingen centraal staan.

Een specifiek voordeel in de installatiebranche is de zogenaamde multiple arbitrage. Kleinere installatiebedrijven worden vaak tegen een lagere waardering (multiple) overgenomen. Wanneer deze bedrijven deel gaan uitmaken van een grotere groep, stijgt de waarde door schaalvoordelen en synergiën. Dit kan resulteren in een aanzienlijk hogere waardering van de overgenomen entiteiten als geheel.

3 voordelen van buy & build voor de installatiebranche

Voor installatiebedrijven die hun marktaandeel willen vergroten en hun positie willen versterken, biedt het buy & build-model veel mogelijkheden:

  1. Snel schalen en specialistische kennis toevoegen
    Installatiebedrijven kunnen snel uitbreiden in verschillende technische specialisaties, zoals duurzame energie, klimaatbeheersing of elektrotechniek, door gespecialiseerde bedrijven over te nemen.

  2. Synergiën benutten
    Door het combineren van installatiebedrijven kunnen synergiën worden gerealiseerd op het gebied van inkoop, projectmanagement en het delen van technische kennis. Denk bijvoorbeeld aan efficiënter werken door gestandaardiseerde processen of het benutten van gezamenlijke inkoopkracht.

  3. Toegang tot talent
    Een belangrijk voordeel van buy & build in de installatiebranche is de mogelijkheid om toegang te krijgen tot ervaren monteurs en technici, zeker in een markt waar gekwalificeerd personeel schaars is. De overname van een installatiebedrijf biedt vaak een oplossing voor het probleem van moeilijk vindbaar talent. 

Succesfactoren voor een geslaagde buy & build-strategie

De installatiebranche kent ook de nodige uitdagingen voor buy & build. Denk bijvoorbeeld aan de integratie van bedrijfsculturen of benodigde investeringen voor bedrijven die achterlopen in innovatie. Dit zijn succesfactoren voor buy & build in de installatiebranche:

  • Gerichte strategie
    Een buy & build-strategie vereist een duidelijke focus. In de installatiebranche betekent dit dat je moet weten welke specialisaties of regio’s prioriteit hebben. Wil je bijvoorbeeld groeien in de markt voor duurzame installaties of juist uitbreiden naar nieuwe geografische gebieden?

  • Grondige due diligence
    Bij de overname van een installatiebedrijf is het essentieel om de technische capaciteiten, reputatie, financiële gezondheid en de klantrelaties van het bedrijf zorgvuldig te beoordelen. Daarnaast moeten ook de licenties en certificeringen van de monteurs en technici in orde zijn, aangezien deze van cruciaal belang zijn voor het uitvoeren van specialistische installatiewerkzaamheden.

  • Effectieve integratie
    Voor een succesvolle integratie is het belangrijk om een plan te hebben voor het harmoniseren van werkprocessen en systemen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je de gebruikte softwarepakketten voor projectmanagement of klantrelatiebeheer moet standaardiseren, zodat alle bedrijven binnen de groep efficiënt kunnen samenwerken.

  • Goede begeleiding
    Grote ondernemingen beschikken vaak over de middelen om een intern M&A-team aan te nemen, waarmee ze zelfstandig acquisities kunnen uitvoeren en integreren. Voor kleinere bedrijven is het echter efficiënter om samen te werken met een corporate finance adviseur. De juiste adviseur heeft niet alleen diepgaande kennis van de markt, maar ook een uitgebreid netwerk van potentiële overnamekandidaten, evenals expertise in alle fasen van het acquisitieproces.

Over BBN Corporate Finance

BBN Corporate Finance begeleidt en adviseert ondernemers op momenten dat de volgende stap gezet moet worden. Ze begrijpen als geen ander dat je als ondernemer op cruciale momenten behoefte hebt aan realistisch advies en hands-on begeleiding. Met jarenlange ervaring in de installatietechniek weten ze wat er speelt in de sector en zorgen met een pragmatische en ondernemende aanpak voor succesvolle transacties.

Kijk voor meer informatie op bbncorporatefinance.nl.

Meer weten over bedrijfsovername en -opvolging? Kijk dan op Bedrijfsovername en -opvolging.

Neem contact op