Datagedreven verduurzaming (UV06221)
Home Nieuws Data-gedreven werken biedt installateurs nieuwe kansen

Remco van der Linden, Directeur Markt en Techniek bij Techniek Nederland, is blij met het initiatief van Ketenstandaard om de visie op het digitaal bouwwerkdossier in brede kring te verspreiden. “De installatiesector kan veel voordeel halen uit een virtueel systeem voor data delen op basis van standaarden. Dankzij de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid van die data kan een bedrijf beter inspelen op de wensen van een klant.”

Waardevol

“Een gebouwontwerp bevat informatie die de installateur nodig heeft bij het uitvoeren van een opdracht. Die informatie komt nu vaak in een Excel sheet van een opdrachtgever, bijvoorbeeld de architect of een adviesbureau. Meestal heeft een installateur meer informatie nodig dan wat de opdrachtgever aanlevert. Bij renovatie en bij onderhoud en beheer moet een installateur ook beschikken over historische data van de installatie, wie het onderhoud heeft gedaan en welke producten zijn gebruikt. Is alle certificering op orde, zijn de zonnepanelen goed aangemeld? Dat soort informatie is vaak onbekend. Voor installateurs is het dus waardevol wanneer data goed geregistreerd staat in een virtueel systeem waartoe ze makkelijk toegang hebben. Zo’n systeem maakt dat je zuiverder bent in het delen van informatie, dat is ook belangrijk als het onderhoud overgaat van het ene naar het andere installatiebedrijf. En dankzij de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid van de data kan je beter inspelen op de wensen van de klant.”

Data virtueel delen

“Ketenstandaard levert een aantal belangrijke bouwstenen voor het digitaal bouwwerkdossier. Het is belangrijk om te beseffen dat dit ‘dossier’ niet bestaat uit één ordner met alle informatie. Het is een volledig virtueel systeem waarin de informatie vanuit verschillende bronnen op een goede manier gedeeld kan worden in de keten. De eigenaar van de data blijft die data beheren. Dat staat allemaal goed beschreven in het visiedocument.”

Efficiënt en effectief installeren

“Een bepaalde groep installateurs denkt al strategisch na over data-gedreven werken. Zo heeft TI-500, een initiatief van negen bedrijven dat ernaar streeft 500 warmtepompen per dag te kunnen installeren, een proof-of-concept ontwikkeld om warmtepompen efficiënter en effectiever te kunnen installeren. Hierbij wordt ook nagedacht over hoe een woningcorporatie in één keer alle data over de installaties kan overdragen aan een andere organisatie.”

Strategisch denken

“Op dit moment zijn veel installateurs bezig met ERP migraties. Die systemen verbinden zich steeds meer met de buitenwereld. Bedrijven zijn zich bewust van het belang van de koppeling tussen interne processen, producten en projecten met systemen van de opdrachtgever en andere ketenpartners. Er gebeurt veel ‘onder water’ en op een bepaald moment komt in de software dan een functionaliteit naar de oppervlakte die iedereen kan gebruiken. ETIM, DICO en NL-SfB zijn belangrijke standaarden hierbij en ook de BAG standaard die wordt beheerd door het kadaster.”

Landelijke Voorziening Gebouwgegevens

“Installateurs moeten gedurende de hele levensduur van een bouwwerk en ook daarna over betrouwbare data kunnen beschikken. Die data moet van een betrouwbare bron komen, en die bron moet altijd beschikbaar en betrouwbaar blijven. Met 2BA hebben we een datapool waarin dat voor producten goed geregeld is. Dit soort datapools moet er ook komen voor andere soorten informatie. In het bestuursakkoord van digiGO is afgesproken dat ook opdrachtgevers zich gaan conformeren om in één keer alle verbindingen tussen datasystemen goed op te lossen. Het akkoord bevat onder meer een initiatief voor een Landelijke Voorziening Gebouwgegevens. Dit soort ontwikkelingen zijn ook belangrijk om in de toekomst volledig circulair te bouwen.”

Efficiënter werken met KIS Systematiek

“De samenhang van standaarden is van belang voor het kunnen raadplegen van data. Wat dat betreft is de KIS Systematiek een goede ontwikkeling om de juiste informatie op een toegankelijke manier uit een virtueel dossier te halen. De KIS Systematiek omvat een digitale bibliotheek aan sjablonen voor het vastleggen van beschrijvingen en specificaties. Door de koppeling met standaarden als Nl-SfB en ETIM kunnen gebruikers vanuit de specificaties meteen bouwdelen, installaties en producten vinden en bestellen. Dat biedt kansen voor meer efficiëntie bij het ontwerpen van een bouwwerk, bij het maken van calculaties en bij het onderhouden van het bouwwerk gedurende de hele levenscyclus.”

Kansen

“De initiatieven die nu op tafel liggen vanuit het digiGO bestuursakkoord spelen een belangrijke rol bij het versnellen van digitalisering in de bouw- en technieksector. Dat is mooi, maar besef dat het transparanter worden van informatie gevolgen heeft voor de bedrijfsstrategie. Data-gedreven werken biedt kansen voor nieuwe verdienmodellen, tegelijkertijd kunnen ook nieuwe partijen die verdienmodellen ontwikkelen. Bedenk goed welke richting je op wilt met je bedrijf en zorg dat iedereen ‘digivaardig’ wordt. Data-gedreven werken is een onderwerp om volop aandacht te geven, ook in de bestuurs- en directiekamers. Het Ketenstandaard Congres 2025 biedt de mogelijkheid nieuwe inzichten op te doen, ook over de ontwikkelingen rondom een duurzaam digitaal bouwwerkdossier.”

Neem contact op
Neem contact op