Dankzij succesvolle lobby van onder andere Techniek Nederland, Metaalunie, FME en Bouwend Nederland stelt het Ministerie van Economische Zaken twee miljoen euro beschikbaar om mkb-bedrijven te helpen hun arbeidsproductiviteit te verhogen. Het geld is bedoeld voor bedrijven met fysiek werk — zoals installatiebedrijven — die te maken hebben met hoge arbeidsvraag, personeelstekort en daardoor hogere werkdruk.
De inzet? Samen met experts van de TU Delft, Robohouse en TNO op zoek gaan naar slimme oplossingen, zoals robotisering of procesinnovatie, om meer werk gedaan te krijgen met dezelfde mensen.
Project: Shaping the Future of Physical Work
Het project Shaping the Future of Physical Work biedt installatiebedrijven de kans om mee te doen aan een unieke pilot, gericht op slimmer werken. Het project Shaping the Future of Physical Work draait niet alleen om meer werk verzetten met dezelfde mensen. Het gaat vooral om hoe je jouw organisatie zó inricht dat mensen op de lange termijn inzetbaar en gemotiveerd blijven. Door technologische innovaties slim te verbinden aan het dagelijks werk, maken we fysiek zware of repeterende taken lichter en leuker. Samen met je medewerkers onderzoeken we: wat maakt hun werk zwaar? Waar liggen de kansen voor ondersteuning met technologie? En wat heeft jouw organisatie nodig om die innovaties echt te omarmen? Zo bouwen we aan een toekomst waarin techniek je mensen helpt om gezond, betrokken en productief te blijven. Doe mee aan pilot ‘Shaping the Future of Physical Work’ en ontdek hoe technologie jouw bedrijf slimmer laat werken.
Twee manieren om mee te doen
Ben jij een installatiebedrijf met 20 tot 80 medewerkers? Merk je dat de productiviteit onder druk staat en wil je weten hoe technologie kan helpen? Dan is dit project iets voor jou. Ook als je nog zoekende bent in hoe robotisering of automatisering binnen jouw bedrijf past, ben je van harte welkom. Wat telt, is dat je wilt investeren in aantrekkelijker werk en de duurzame inzetbaarheid van je mensen. Er zijn twee manieren om mee te doen en je kunt hiervoor je voorkeur aangeven.
- Intensief deelnemen (6 bedrijven): Experts komen bij je op de werkvloer om samen met jouw medewerkers knelpunten én kansen in kaart te brengen.
- Meekijken (tientallen bedrijven): Je blijft betrokken, leert van de ervaringen van andere bedrijven en krijgt toegang tot de nieuwste inzichten en oplossingen.
De keuze voor deelname in beide groepen wordt door de externe onderzoekers van TU Delft, Robohouse en TNO gemaakt.
Wanneer?
- Pilotperiode: najaar 2025
- Eerste oplossingen: begin 2026
Meld je aan en meer informatie
Ben jij mkb-installateur en wil je slimmer werken, de productiviteit verhogen en aantrekkelijker werk bieden aan je medewerkers? Grijp dan nu je kans en bekijk hoe je mee kunt doen op onze website...