Het zijn spannende tijden voor de zonne-energiesector. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de kosten van zonnestroominstallaties zijn gedaald. Zonne-energie is daardoor voor meer huishoudens en bedrijven bereikbaar geworden. De dalende prijzen zijn het resultaat van technologische innovaties, schaalvoordelen en een toenemende concurrentie op de markt.
Een tweede opvallende trend is de verschuiving naar geïntegreerde energie-oplossingen. Steeds meer bedrijven en huishoudens kiezen voor hybride systemen. Zonne-energie wordt daarbij gecombineerd met andere duurzame energiebronnen, zoals windenergie, of met energieopslag via batterijen. Dit zorgt voor een meer stabiele energievoorziening en het verhoogt de veerkracht tegen fluctuaties in prijzen en beschikbaarheid van energie.
Op het gebied van energieopslag heeft de techniek zich snel ontwikkeld; zo bieden lithium-ionbatterijen nu een haalbare oplossing voor de opslag van overtollige zonne-energie. Eigenaren van zonnepanelen kunnen daardoor ook wanneer de zon niet schijnt profiteren van hun zelf opgewekte energie.
Binnen de zonne-energiesector is er een toenemende focus op circulaire economie. Nu het einde van de levensduur van de eerste generatie zonnepanelen is bereikt, worden het recyclen van zonnepanelen en het hergebruiken van materialen steeds belangrijker. Innovaties op het gebied van recyclingtechnologieën maken het mogelijk om waardevolle grondstoffen, zoals silicium en zilver, terug te winnen en opnieuw te gebruiken. Dit vermindert de ecologische impact van zonnepanelen en biedt economische kansen in de vorm van nieuwe banen in de recyclingsector.
Beleidsmaatregelen en overheidsinitiatieven zijn cruciaal voor verdere groei. Overheden over de hele wereld introduceren stimuleringsmaatregelen, subsidies en belastingvoordelen om de toepassing van zonne-energie te versnellen. Deze initiatieven dragen bij aan een gezond investeringsklimaat en moedigen bedrijven en huishoudens aan om de overstap te maken naar duurzame energiebronnen.
Ook de salderingsregeling was een stimuleringsmaatregel voor huiseigenaren om te investeren in duurzame energie. Hierdoor konden zij bijdragen aan een duurzame wereld én financieel voordeel behalen. Het kabinet is van plan de regeling per 1 januari 2027 af te schaffen. De vraag rijst wie daarvoor de prijs gaat betalen. Is het beëindigen van de salderingsregeling een noodzakelijke stap om een eerlijker systeem te creëren of krijgt een grote groep mensen in onze samenleving nu een rekening gepresenteerd die zij niet kunnen betalen? Voor veel huishoudens is de energierekening een grote zorg. De stijgende kosten van levensonderhoud, onder meer door een hoge inflatie, maken het steeds moeilijker om rond te komen. Voor mensen die moeite hebben om hun rekeningen te betalen, betekent het schrappen van de salderingsregeling dat een investering in zonnepanelen financieel onhaalbaar wordt.
Ondanks alle uitdagingen ziet de toekomst van zonne-energie er veelbelovend uit. De combinatie van technologische vooruitgang, economische haalbaarheid en een groeiend bewustzijn van de noodzaak voor duurzame energie zorgt ervoor dat zonne-energie een centrale rol zal blijven spelen in onze energievoorziening.
Hélène Minderman
Branchemanager zonne-energie, Techniek Nederland