Martin Hof, branchemanager consumentenelektronica bij Techniek Nederland, is onlangs lid geworden van het Transitieteam Consumptiegoederen binnen het Rijksbrede Programma Circulaire Economie. Vanuit die rol wordt Martin de aanjager voor de transitieagenda huishoudelijke apparatuur, waaronder ook consumentenelektronica vallen.
Martin Hof: ‘In de elektronica-retail maken we al grote stappen met het Nationaal Reparateursregister en het Keurmerk Refurbished. We hebben een duidelijke uitdaging: een volledig circulaire economie voor huishoudelijke apparatuur in 2050. Ik vind het een eer om daar een bijdrage aan te gaan leveren.’
Hoog op de agenda
Martin Hof vindt dat de omslag naar een circulaire economie hoog op de agenda moet blijven staan, óók voor een nieuw kabinet: ‘We kunnen de aarde niet blijven uitputten. Als huishoudelijke apparatuur langer meegaat of opnieuw wordt gebruikt, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen. Daarnaast verkleinen we de afvalberg en dringen we de uitstoot van broeikasgassen terug.’
Het Transitieteam kan het verschil maken
Volgens Hof is het werk van het Transitieteam van groot strategisch belang. ‘Samen met de andere leden van het Transitieteam kunnen we echt het verschil maken.’ Dat gebeurt onder meer door het initiëren van icoonprojecten, zoals de Coalitie Elektrische en Elektronische Apparaten (EEA). De coalitie streeft ernaar in 2030 méér apparatuur tweedehands aan te bieden, te refurbishen of te repareren. Een ander icoonproject is Product-as-a-Service (PaaS) waarbij een apparaat, bijvoorbeeld een wasmachine, eigendom blijft van de retailers en de gebruiker betaalt voor gebruik. Daardoor wordt het voor producenten aantrekkelijk om producten met een lange gebruiksduur en een laag energieverbruik aan te bieden. Daarnaast wordt refurbishment na gebruik gestimuleerd.
Transitieteam Consumptiegoederen
Het Transitieteam Consumptiegoederen bestaat uit vertegenwoordigers van bedrijven, overheden en branches. In de Transitieagenda Consumptiegoederen wordt aan de hand van concrete acties en doelstellingen beschreven hoe een volledig circulaire markt in 2050 haalbaar wordt. De Transitieagenda Consumptiegoederen is één van de vijf transitieagenda’s die de ondertekenaars van het Grondstoffenakkoord samen met de Rijksoverheid hebben opgesteld.