De Eerste Kamer bespreekt 6 februari het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling. Brancheverenigingen Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, Holland Solar, Energie Samen, Energie-Nederland, Netbeheer Nederland, Flexible Alliance Network, Energy Storage NL en Techniek Nederland roepen op: Eerste Kamer, stem voor afbouw salderingsregeling. De regeling heeft zijn werk gedaan en is niet meer houdbaar.
Doorgaan met salderen betekent dat in de toekomst elektriciteitsnetten verder overbelast raken en dat de maatschappelijke kosten voor het in stand houden toenemen. De brancheorganisaties zijn ervan overtuigd dat ook met de afbouw van de salderingsregeling zonnepanelen aantrekkelijk blijven voor miljoenen huishoudens.
Knoop doorhakken
Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, de brancheorganisatie waar een groot deel van de Nederlandse zonnestroom-installateurs bij is aangesloten: ‘Het is goed dat de Eerste Kamer de knoop nu doorhakt. De discussie duurt al veel te lang en brengt onzekerheid met zich mee. Consumenten stellen nu totaal onnodig de aanschaf van zonnepanelen uit. Dat helpt ons niet de klimaatdoelen te behalen.’
Investeren in zonnestroom blijft interessant
Terpstra benadrukt dat het ook zonder salderingsregeling interessant blijft om te investeren in zonnepanelen. ‘Op dit moment verdienen zonnepanelen zichzelf binnen zeven jaar terug; dat blijft zo bij afbouw van de salderingsregeling. De prijs van de panelen daalt, terwijl het rendement toeneemt. De gemiddelde levensduur van kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen is 25 jaar; er blijft dus ruim voldoende tijd over om te profiteren van de lagere energierekening.’
Netcongestie terugdringen
Afbouw van de salderingsregeling helpt ook om netcongestie terug te dringen. Terpstra: 'Als gevolg van de salderingsregeling is er geen prikkel bij bezitters van zonnepanelen om zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom zelf te gebruiken. Dat is wel nodig om het elektriciteitsnet te ontlasten.’ Techniek Nederland adviseert om het aantal zonnepanelen zo goed mogelijk af te stemmen op het eigen verbruik. Een energiemanagementsysteem kan ervoor zorgen dat apparatuur automatisch wordt ingeschakeld en de elektrische auto wordt opgeladen wanneer de zon schijnt. Ook een thuisbatterij kan helpen om méér opgewekte stroom zelf te verbruiken.
Maatschappelijke kosten
Als de salderingsregeling niet wordt afgebouwd zal het Rijk 2,8 miljard aan belastinginkomsten missen, een bedrag waar volgens de minister nog geen dekking voor in de begroting is opgenomen. Daarnaast is de salderingsregeling oneerlijk: huishoudens zonder panelen dragen disproportioneel bij aan het financieren van salderen en terugleveren van de opgewekte energie. En niet iedereen kan of mag – financieel of fysiek – zonnepanelen aanschaffen of plaatsen, zoals bewoners van appartementen of flats. Alleen al het aandeel van de totale huishoudens in sociale huurwoningen is 34%. Dit zijn de groepen die de rekening betalen van een voordeel voor mensen die de investering wel kunnen doen. Dit vinden de brancheorganisaties onrechtvaardig.
Verduurzamen van huurwoningen
Het voorstel van minister Jetten om 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de verduurzaming van corporaties en particuliere verhuurders in het gereguleerde segment, als de salderingsregeling wordt afgebouwd, steunen de brancheorganisaties. Het is een belangrijke en logische volgende stap om huishoudens die op korte termijn een lagere energierekening nodig hebben, gericht te helpen tegenover de afbouw van het salderen. Net zoals er subsidies zijn voor het isoleren van je huis, zou ook voor een bepaalde groep huishoudens een investeringssubsidie beschikbaar kunnen komen. Het plaatsen van zonnepanelen blijft hoe dan ook voor iedereen aantrekkelijk. De afbouw van de salderingsregeling is nodig om juist specifieke groepen beter te steunen met het kopen van zonnepanelen terwijl de maatschappelijke kosten beheersbaar blijven.