Aanbestedingen 617
Home Thema's Standpuntenoverzicht Aanbesteden

Aanbesteden

Aanbesteden is een cruciaal proces waarin de overheid en andere publieke organisaties contracten toekennen aan bedrijven voor het leveren van goederen, diensten en werken. Voor een gezonde aanbestedingspraktijk is het essentieel dat deze eerlijk en redelijk is. Dit betekent dat alle bedrijven, ongeacht hun grootte, gelijke kansen moeten krijgen om mee te dingen naar overheidsopdrachten.

Structureel aandacht voor verbeteren van aanbestedingspraktijk

Ons standpunt

Het is nodig dat er structureel aandacht is voor het verbeteren van de aanbestedingspraktijk. Aanbestedingen moeten eerlijk en redelijk zijn. Het is niet alleen belangrijk dat wet- en regelgeving juist wordt toegepast, maar ook dat wet- en regelgeving bijdraagt aan het op een eerlijke en simpele 
manier samenbrengen van vraag en aanbod. Dat is nu nog onvoldoende het geval. Het verbeteren van de aanbestedingspraktijk dient een samenwerking te zijn van overheid, aanbestedende diensten en ondernemers. We willen dat vanuit een onafhankelijke rol het gesprek wordt gevoerd met aanbestedende diensten over het in de praktijk op de juiste manier aanbesteden. Bij overheidsaanbestedingen moet bovendien bij materialen en verpakkingen in gunningscriteria worden gestreefd naar een zo hoog mogelijke R-waarde. Hiertoe dient de markt in zo vroeg mogelijk stadium worden betrokken.

Daarnaast heeft het de voorkeur dat aanbestedingstrajecten zo worden ingericht dat ze de markt niet verstoren. Het is zaak dat alle kundige partijen toegang hebben en deel kunnen nemen. Voorkomen moet worden dat de inspanning in tijd, geld en kennis bepaalde marktpartijen op voorhand uitsluiten.

Onze verige standpunten

Naar het volledig overzicht