Minister Wiersma Dag Van De Ondernemer 1600
Home Thema's Standpuntenoverzicht Administratieve lasten en regeldruk

Administratieve lasten en regeldruk

Administratieve lasten en regeldruk vormen een aanzienlijke belemmering voor ondernemers. Deze lasten bestaan uit de tijd en kosten die bedrijven moeten investeren om te voldoen aan wet- en regelgeving. Dit varieert van het invullen van formulieren en het bijhouden van administratie tot het naleven van complexe voorschriften en rapportage-eisen. Vooral voor kleine bedrijven kan deze regeldruk overweldigend zijn, waardoor ze minder tijd en middelen overhouden voor hun kernactiviteiten en innovatie.

Overheidsplannen voor 25% minder regels onvoldoende effectief

Ons standpunt

Het is belangrijk dat onze leden zich zoveel mogelijk kunnen richten op het ondernemen zelf, zonder al te veel belemmerd te worden door onnodige stapeling van regelgeving. Oplopende regeldruk is al decennialang een taai probleem. Techniek Nederland ziet dan ook weinig heil in het zoveelste plan van de overheid om tot 25% minder regels te komen, of dit nu sectoraal wordt aangepakt met 'schrapsessies' of algemener vanuit elk departement. De regel-reflex van politici zorgt er al jaren voor dat het dweilen met de kraan open blijft.

Ons standpunt

Bij nieuwe wet- en regelgeving en aanscherping van bestaande regels legt Techniek Nederland de focus op haalbaarheid en betaalbaarheid voor Ɣlle ondernemers die het betreft, ook voor die met heel kleine bedrijven. De bestaande MKB-toets zou moeten voorkomen dat wetgeving onhaalbaar of onbetaalbaar is voor kleinere bedrijven. Maar in de praktijk is deze toets vaak te beperkt en wordt met de zorgen om haalbaarheid en betaalbaarheid weinig gedaan. Het zou beter zijn als in wetgeving op voorhand een lichter regime wordt opgenomen voor kleinere bedrijven in plaats van dat dit pas na een aantal jaar bij een evaluatie van een wet mogelijk is.

Focus op haalbaarheid en betaalbaarheid

Onze overige standpunten

Naar het volledig overzicht