Netbeheer 1200
Home Thema's Standpuntenoverzicht Netcongestie

Netcongestie

Netcongestie ontstaat wanneer de vraag naar elektriciteit het aanbod van de infrastructuur overstijgt. Dit betekent dat de bestaande elektriciteitsnetten niet voldoende capaciteit hebben om alle aangesloten gebruikers van stroom te voorzien. Hierdoor kunnen bedrijven in veel gebieden hun aansluitingen niet verzwaren, wat noodzakelijk is voor verduurzamingsinitiatieven en economische groei.

Impact netcongestie

De impact van netcongestie is aanzienlijk. Het zorgt ervoor dat grote projecten stil komen te liggen omdat bedrijven hun benodigde energie niet kunnen ontvangen. Dit vertraagt de energietransitie en beperkt economische ontwikkelingen. Vooral in drukke stedelijke gebieden en industriële zones is de vraag naar elektriciteit vaak groter dan het beschikbare aanbod, wat leidt tot aanzienlijke vertragingen en inefficiënties.

Ons standpunt

De leden van Techniek Nederland ervaren steeds vaker dat het knelt op het net. Bedrijven kunnen voor verduurzamen of economische groei in veel gebieden niet meer de benodigde capaciteitsaansluiting verzwaren; grote projecten liggen wegens deze vertraging stil. Naast de versnelde benodigde investeringen in verzwaring van het net is meer aandacht nodig voor het beter benutten van het net, ofwel het stimuleren dat eindgebruikers meer flexibel energie kunnen verbruiken. Want onze leden zien in de dagelijkse praktijk dat het beter kan achter de meter. Dat begint bij:

  1. De mogelijkheid van slimme automatisering in de vorm van HEMS bij kleinere woningen, energiemanagementsystemen bij bedrijven en straks GACS bij gebouwen.
  2. Het creëren van waarde voor meer flexibelere energieverbruiken. Ofwel er moeten goede prijsprikkels of incentive komen zodat eindgebruikers ook gestimuleerd worden. Te denken valt aan time-of-use nettarieven, dynamische energiecontracten en een incentive voor flexibel  vermogen. Ofwel maak flexibel energieverbruik financieel aantrekkelijk.
  3. Stimuleer technische oplossingen die ook bijdragen aan méér flexibiliteit, zoals kleinschalige oplossingen voor thermische en elektrische opslag, zet in op slimme netbewuste apparatuur en installaties en zet in op conversietechnieken zoals hybride warmtepompen of kleine WKK’s die op de momenten van schaarste ook op gas warmte en stroom kunnen leveren.

Om ruimte te creëren op het net, moeten we ook naar de huidige spel- en stelregels van ons energiesysteem te kijken. Op veel plekken is er momenteel nog geen congestie, maar dreigt er congestie als de voorspellingen, scenario’s en modellen van de netbeheerder naar de toekomst uitkomen. Deze scenario’s gaan uit van een extreem hoge leveringszekerheid (99,99998%), met heel veel conservatieve inschattingen om het net nooit in problemen te brengen. Het licht verlagen van deze stelregels zorgt voor veel ruimte en draagt bij aan de betaalbaarheid van netkosten. Voorbeeld: de netbeheerder legt haar elektranet uit op de toekomstige piekvraag bij -10 graden dagtemperaturen, dat is het al ruim 35 jaar niet meer voorgekomen. Dat zorgt niet alleen voor een over-dimensionering van het net, in de scenario’s loop je dan snel klem. Ofwel we moeten ons net niet inrichten en uitleggen op verouderde stel- en spelregels.

Versnelde investeringen netcongestie noodzakelijk

Onze overige standpunten

Naar het volledig overzicht