Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Juridisch advies in beeld en geluid: Studiekosten-overeenkomst

Wanneer mag je een terugbetalingsregeling afspreken met een werknemer voor een studie en wanneer niet? Als dat wel mag, wat moet er dan in die overeenkomst staan? Deze video geeft uitleg en tips.

Beperking terugbetalen studiekosten  

  • de studiekosten van een verplichte opleiding mag je niet terugvorderen van een werknemer 
  • al overeengekomen studieovereenkomsten en terugbetalingsregelingen zijn niet meer geldig als de kosten een verplichte opleiding betreffen 

Wat is een verplichte opleiding? 

  1. opleiding op het gebied van veiligheid: bijvoorbeeld een VCA-opleiding 
  2. opleiding die noodzakelijk is voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst of om de vakbekwaamheid in stand te houden 
  • bijvoorbeeld F-gassen certificaat 
  • training als je met nieuwe software gaat werken 
  • opleiding in het kader van een verbetertraject 

Verplichte opleiding? Dan zijn de kosten voor de werkgever. 

Is een BBL-opleiding een verplichte opleiding? 

In de meeste gevallen is het zo dat de leerling een opleiding volgt en daarbij een leerbedrijf nodig heeft. In dat geval is ons standpunt dat géén sprake is van een verplichte opleiding. Ook als de werknemer al in dienst is, en zelf komt met het voorstel een BBL-opleiding te volgen om een betere carrièrepositie, dan is geen sprake van een verplichte opleiding.

Wanneer je als werkgever, bijvoorbeeld in het kader van een functionerings- of verbetertraject een werknemer voorschrijft een BBL-opleiding te gaan volgen, dan is wel sprake van een verplichte opleiding.

Geen verplichte opleiding: mogelijk om studiekosten terug te vorderen van en werknemer (mits dit schriftelijk is overeengekomen én aan voorwaarden wordt voldaan). 

  

Wat zijn de voorwaarden voor een terugbetalingsregeling? 

Voorafgaand aan opleiding moeten de afspraken duidelijk schriftelijk zijn vastgelegd. Achteraf kunnen geen studiekosten aan de werknemer in rekening worden gebracht: 

  • vermelding opleiding 
  • vermelding precieze kosten per post, dus kosten opleiding, boekengeld, examengeld, uren doorbetaalde schooldagen. 

(werknemer moet vooraf precies op de hoogte zijn van zijn financiële verplichtingen) 

  • opnemen van een staffel (glijdende schaal, bedrag wordt minder naarmate tijd verstrijkt) 

Advies: sluit per (BBL-)opleiding een separate studiekostenovereenkomst en gebruik hiervoor ons model studieovereenkomst.

Advies nodig?

De juridisch adviseurs van Techniek Nederland staan klaar om je te helpen bij vragen over wet- en regelgeving. Neem contact met hen op via 088 - 543 27 77 of advies@technieknederland.nl.

Heb je vragen over andere onderwerpen? Bekijk dan ook één van de andere Kennisclips.