Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Juridisch advies in beeld en geluid: Verplichting functie-indeling

De cao Technisch Installatiebedrijf verplicht de functie van je werknemers in te delen volgens het Handboek Functie-indeling voor de Metaal en Techniek. Hiermee stel je functie- en salarisgroepen vast. Hoe regel je het precies?

 

Verplichting indeling functie werknemer volgens Handboek Functie-indeling voor de Metaal en Techniek

 

Van de meest voorkomende functies in de installatiebranche is een verkort digitaal overzicht van de functieprofielen (met bijbehorende omschrijving en salarisgroep) beschikbaar: Functieprofielen in de installatiebranche, gebaseerd op het Handboek Functie-indeling. 

 

Voordelen functie-indeling 

  • uniform functiewaarderingssysteem in de branche 
  • overzicht opbouw werknemersbestand, onderbouwing verschillen salaris  
  • beschrijvingen verantwoordelijkheden vormen basis voor jaarlijkse functioneringsgesprekken of beoordelingen werknemer 
  • duidelijk welke eisen worden gesteld aan een nieuwe werknemer 
  • duidelijk wat het loon is waarop een werknemer minimaal recht heeft 

  

Niet indelen kan zelfs leiden tot vordering van achterstallig loon, als blijkt dat minder salaris is betaald dan het cao-salaris.  

  

Vaststelling toepasselijke functie- en salarisgroep, hoe doe ik dat? 

  • Functies onderbrengen bij functiefamilies (afhankelijk van gemeenschappelijke kenmerken) 
  • 6 verschillende niveaus per functiefamilie. Deze niveaus worden functiegroepen genoemd.  Beslissend voor de indeling in een functiegroep is de feitelijke inhoud van de functie, dus de werkzaamheden die de werknemer geacht wordt uit te voeren.
  • De indeling in een functiegroep is afhankelijk van een aantal factoren: de complexiteit van de werkzaamheden, de zelfstandigheid, het afbreukrisico dat aan de functie is verbonden en de fysieke aspecten. Een afgeronde opleiding kan bijvoorbeeld een rol spelen bij de indeling, maar het is niet allesbepalend. Het maakt voor de indeling in een functiegroep en salarisschaal niet uit hoe de functie wordt genoemd, maar het gaat echt om de functie-inhoud, dus de werkzaamheden die de werknemer moet uitoefenen.
  • Als je hebt vastgesteld in welke functiegroep de functie thuishoort, kijk je vervolgens in de salaristabellen in de cao om te zien welk salaris minimaal bij deze functie hoort. ( functiegroep 3 hoort bij salarisgroep B/3, functiegroep 4 hoort bij salarisgroep C/4, etc.) 

  BBL-leerlingen van 16 t/m 20 jaar

  • Aparte salaristabellen voor BBL-ersvan 16 t/m 20 jaar
  • Indeling op basis van de startleeftijd van het BBL-traject en het aantal leerjaren en niet de inhoud van de functie  

Advies nodig?

De juridisch adviseurs van Techniek Nederland staan klaar om je te helpen bij vragen over wet- en regelgeving. Neem contact met hen op via 088 - 543 27 77 of advies@technieknederland.nl.

Heb je vragen over andere onderwerpen? Bekijk dan ook één van de andere Kennisclips.