Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Wet Wkb

hero-beslissen-1600
  • Het werk valt in Gevolgklasse1
  • U bent vergunningsplichtig
  • U bent geen hoofdaannemer

Ook in deze situatie wordt een borger ingeschakeld, maar doet de Hoofdaannemer of de opdrachtgever dat.

Lever ‘bewijslast

  • Borgingsplan is basis
  • Maak gebruik van certificaten, erkenningen, opleverprotocollen
  • Maak afspraken over wat, hoe, hoe vaak met borger (via aannemer)
  • Maak afspraken over wijze van informatie-uitwisseling (ICT)

Stel dossier bevoegd gezag op

  • Ga inhoudseisen na
  • Verzamel noodzakelijke gegevens en draag over aan kwaliteitsborger en/of hoofdaannemer

Stel consumentendossier op

  • Maak afspraken over inhoud, timing en wijze van aanleveren met hoofdaannemer
  • Verzamel noodzakelijke gegevens en draag over

  • Wkb geldt toch alleen voor gebouwen, niet voor installaties?

    De Wkb is van toepassing op aanneming van bouwwerken, dus op het geheel van bouwkundige èn installatietechnische ingrepen.

  • Ik ben als installateur de aannemer van een opdrachtgever. Is de Wkb ook op mij van toepassing?

    Je bent volgens de Wkb als installateur een aannemer met alle verplichtingen die ook een bouwaannemer heeft. Je zult dus moeten voldoen aan de eisen die de Wkb stelt.

  • Ik ben onderaannemer. Is de Wkb ook op mij van toepassing?

    Voor de wet is een onderaannemer ook een aannemer van werk, dus de Wkb geldt ook voor installateurs die als onderaannemer betrokken zijn en werkzaamheden uitvoeren in het kader van aanneming van bouwwerken.

  • Ik ben zzp’er. Is de Wkb ook op mij van toepassing?

    Het gaat om de werkzaamheden die je uitvoert, niet in welke hoedanigheid je dat doet. Dus in het geval van aanneming van bouwwerken is de Wkb van toepassing.

  • Wat is de rol van de kwaliteitsborger?

    De kwaliteitsborger moet erop toe zien dat het bouwwerk voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit/BBL.  Om dat te waarborgen is hij bij alle stappen van het bouwproces betrokken. De kwaliteitsborger toetst en controleert tekeningen en adviesrapporten. Tijdens de bouw houdt hij toezicht op de kwaliteit. De kwaliteitsborger verklaart bij oplevering dat het gerechtvaardigde vertrouwen bestaat dat werk voldoet aan de gestelde eisen.

    De kwaliteitsborger is onafhankelijk, en mag niet op een andere manier (bijvoorbeeld als ontwerper of bouwer) bij het bouwwerk betrokken zijn. Een kwaliteitsborger doet zijn werk aan de hand van een instrument voor kwaliteitsborging, en is opgenomen in een register.

  • Wat wordt verstaan onder ‘kwaliteit’?

    Het gaat om de kwaliteit van ontwerp en uitvoering van het bouwwerk en de installaties. Die moet zodanig zijn dat het eindresultaat aan de voorschriften van het Bouwbesluit en aan de contractuele eisen voldoet. Bij het Bouwbesluit gaat het hier specifiek om de eisen in de hoofdstukken 2 tot en met 6. Dat zijn de publiekrechtelijke eisen waar de kwaliteitsborger op toeziet. Daarnaast kunnen er aanvullende eisen gesteld worden, zoals voor goed en deugdelijk werk of bepaalde contractuele afspraken. Dat is het privaatrechtelijke deel. 

  • Hoe kan ik de kwaliteit van het werk aantonen (bewijslast leveren)?

    Door systematisch controles uit te voeren en de resultaten vast te leggen. Door een dossier op te bouwen, waarin u tijdens alle fases van het bouwtraject bewijslast toevoegt. Te beginnen bij de ontwerptekeningen, constructieberekeningen en de berekeningen voor de wettelijke eisen uit het Bouwbesluit aan bijvoorbeeld de constructie, isolatie en geluid. Tijdens de bouw voegt u daar rapporten van kwaliteitscontroles aan toe, foto’s en certificaten, prestatierapporten en informatie over de gebruikte materialen en installaties. Uit dit alles moet blijken dat aan de gestelde eisen van het Bouwbesluit is voldaan. Vanuit uw eigen kwaliteitsdossier stelt u het opleverdossier voor uw opdrachtgever samen, en uw aandeel in het dossier bevoegd gezag. Als ook de kwaliteitsborger dat na controle vaststelt, geeft hij/zij daar een verklaring van af, dat bij het dossier bevoegd gezag wordt gevoegd.

  • Wie zet de kwaliteitsborger in?

    Wie de kwaliteitsborger contracteert, is niet wettelijk bepaald. Dat kan de aannemer of de opdrachtgever zijn. De architect mag dat ook, maar hij mag niet zelf de kwaliteitsborger zijn. Een aannemer kan dus zelf – al dan niet in overleg met zijn opdrachtgever – een kwaliteitsborger kiezen. De toegelaten instrumenten en de bijbehorende kwaliteitsborgers staan straks in een landelijk, openbaar register opgenomen.

  • Zijn er al instrumenten van kwaliteitsborging?

    Ja, er zijn al een vijftal instrumenten van kwaliteitsborging met een (voorlopige) toelating. Deze zijn:

    1. KOMO instrument Kwaliteitsborging (KiK) Stichting KiK/KOMO
    2. Verbeterde Kwaliteitsborging (VKB) instrument SWK (alleen voor aangesloten leden)
    3. Technical Inspection Service (TIS) TIS Branchevereniging
    4. Woningborg Kwaliteitsborging Instrument (WKI) Woningborg
    5. Kwaliteitsborging Garantiewaarborg (KGW) Stichting Garantiewaarborg
    6. Instrument Kwaliteitsborging KGW
    7. BK-app Bouw Kwaliteit App