Langer Zelfstandig Thuis Wonen Uitsnede
Home Techniek Wonen, Welzijn en Zorg Langer Zelfstandig Thuis Wonen

Langer Zelfstandig Thuis Wonen

Langer zelfstandig thuis wonen wordt steeds belangrijker naarmate mensen ouder worden. In de comfortmarkt liggen volop kansen, omdat wonen, werken, recreëren en sociale interactie steeds meer samenkomen in één woning. Techniek Nederland ondersteunt professionals met de nieuwste inzichten en technieken om woningen levensloopbestendig en comfortabel te maken. Van slimme installaties tot praktische aanpassingen voor particuliere 55+’ers die hun woning willen aanpassen, en de utiliteitsmarkt, waaronder woningcorporaties, VvE’s en zorginstellingen.

Sanitair Ouderen 1200X630

De publicatie Langer Zelfstandig Thuis Wonen met aangepast sanitair biedt een uitgebreid overzicht van technische sanitaire oplossingen die het mogelijk maken om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Het doel is om de bewustwording voor woningaanpassingen te vergroten op natuurlijke momenten in het leven, met een focus op zelfstandig wonen. Deze publicatie is een initiatief van Techniek Nederland, in opdracht van Stichting Verwarming en Sanitair.

De Checklist Woningaanpassingen is een invulbare pdf-checklist (link), ontwikkeld door TNO, Techniek Nederland en Wij Techniek. ComfortInstallateurs gebruiken deze checklist om snel en overzichtelijk de woonwensen en eventuele beperkingen van bewoners in kaart te brengen. Hiermee kun je eenvoudig de huidige situatie vergelijken met de gewenste situatie, waarna je deze gegevens kunt verwerken in een op maat gemaakt Comfortadvies.

Huis 1600X900
Comfortinstallateur

Voor woningcorporaties is in samenwerking met Aedes en Bouwend Nederland een speciale tool ontwikkeld: de Beslisboom voor woningaanpassingen in de huursector. Deze interactieve pdf helpt zowel installateurs als bouwers bij het inschatten van de haalbaarheid van bepaalde aanpassingen in woningen. Met de verzamelde gegevens kun je corporaties deskundig adviseren over het aanpassen van hun woningvoorraad en de uitvoering daarvan.

Corporaties kunnen deze beslisboom gebruiken om samen met hun contractpartners de juiste keuzes te maken bij nieuwbouw en renovatie, inclusief mogelijke koppelingen met energiebesparende maatregelen. De richtlijn 'Levensloopgeschikt wonen' (ISSO-publicatie 77) biedt hierbij extra houvast, met actuele normen en het Bouwbesluit als basis.

NTA 8055 richt zich op ‘internet in woningen en gebouwen’ en is bedoeld voor installateurs en monteurs van telecombedrijven die netwerken in woningen aanleggen. Door te werken met één technische standaard kunnen verschillende oplossingen, zoals tv, telefonie, computer, inbraak- en toegangsbeveiliging en eHealth-toepassingen, beter op elkaar worden afgestemd.

Daarnaast zijn heldere afspraken met leveranciers en klanten cruciaal, zoals vastgelegd in de Algemene Voorwaarden die onze leden hanteren.

NTA 8055 en algemene voorwaarden