Compensatie 1600X900 [2]
Home Nieuws 2023 Nieuw pensioenstelsel 2023: dit moeten werkgevers weten

Op 1 juli 2023 gaat de nieuwe pensioenwet in. De Eerste Kamer is akkoord met dit wetsvoorstel. Uiterlijk op 1 januari 2028 moet iedereen er klaar voor zijn. Voor de installatiesector is door het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) met sociale partners afgesproken om per 1 januari 2026 over te gaan naar de nieuwe pensioenregeling. Alle voorbereidingen om deze datum te halen zijn in gang gezet en een concreet tijdpad om dit te bereiken is uitgewerkt en vastgelegd.

Achtergrond

Aan de goedkeuring van deze wetgeving is een langdurig voorbereidingstraject voorafgegaan. Het betekent een ingrijpende verandering van het Nederlandse Pensioenstelsel. De start van het traject is in 2019 begonnen met het Pensioenakkoord tussen Kabinet en Werkgevers- & Werknemersorganisaties.

Doelstelling van dit akkoord was om het Nederlandse Pensioenstelsel meer toekomstbestendig te maken. Zo moet het nieuwe stelsel voor jongeren, zeker ook wanneer zij vaker wisselen van baan en/of switchen tussen loondienst en zelfstandig ondernemerschap, meer uitzicht gaan bieden op een goed aanvullend pensioen. Voor gepensioneerden, net als voor alle andere deelnemers, is de doelstelling dat er meer uitzicht ontstaat op indexatie van hun aanvullende pensioen, zeker wanneer de economie goed presteert. Tenslotte is een belangrijk doel dat een groter deel van de beroepsbevolking een eigen aanvullend pensioen opbouwt dan op dit moment het geval is.

Solidaire variant en invaren oude rechten

De sociale partners hebben in de Vakraad een voorkeur uitgesproken voor de “Solidaire Pensioenregeling”, waarin veel elementen van het gezamenlijk dragen van solidariteit en het delen van risico’s uit het oude stelsel blijven behouden, maar dan wel met de voordelen die de nieuwe pensioenwetgeving brengt.

Sociale partners geven aan een voorkeur te hebben voor het collectief “invaren” van bestaande rechten in deze nieuwe pensioenregeling. Hiermee wordt de eenduidigheid en overzichtelijkheid van (individuele) pensioenrechten bevorderd en wordt bijgedragen aan de vermindering van administratieve lasten in de uitvoering van de pensioenregeling.

Eerstvolgende stappen

Nu de wetgeving is aangenomen is de eerstvolgende stap dat sociale partners invulling moeten geven aan de opdracht die zij aan PMT willen verstrekken over de invulling van de arbeidsvoorwaarde pensioen.

Het gaat daarbij zowel over de inhoud van de regeling als over de prijs/de premie die voor die regeling betaald zou moeten worden. Ook moeten sociale partners zich uitspreken over de vraag hoe hoog een verplichte solidariteitsreserve zou moeten worden, waarmee  verlagingen van pensioenen voor gepensioneerden voorkomen moeten worden. Tenslotte moeten sociale partners zich uit te spreken over de omvang van de middelen en de doelgroepen waarvoor een vorm van compensatie geboden moet worden als gevolg van het afschaffen van de doorsneepremie-systematiek. Andere belangrijke punten zijn het nabestaandenpensioen en de excedentregeling. De eerste gesprekken hierover zijn op woensdag 14 juni 2023 gestart.

De inzet van werkgevers voor de besprekingen

Ook de vakorganisaties hebben de inzet voor de nieuwe pensioenregeling vastgesteld:

Communicatie achterban

Het doel is om de afspraken gemaakt door sociale partners rond of net na de zomer af te ronden in de vorm van een onderhandelaarsakkoord, dat vervolgens aan alle achterbannen zal worden voorgelegd. De komende tijd worden leden geïnformeerd over de voortgang van de besprekingen. Een formele opdracht wordt vervolgens aan het Bestuur van PMT gegeven voor de invoering van de nieuwe pensioenregeling met een ingangsdatum van 1 januari 2026.

Nadere informatie

 

Neem contact op